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Efficiency of Sodium Stearoyl-2-lactilate as an Exogenous Emulsifier Supplementation on Growth Performance, Nutrient Digestibility and Blood Component in Weaning Pigs : 사료내 유화제로서 SSL의 첨가가 이유자돈의 성장성적, 영양소 소화율 및 혈액 성상에 미치는 영향

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Authors

문정현

Advisor
김유용
Major
농업생명과학대학 농생명공학부
Issue Date
2012-08
Publisher
서울대학교 대학원
Keywords
Weaning pigEmulsifierSodium stearoyl-2-lactilateGrowth performanceNutrient digestibility
Description
학위논문 (석사)-- 서울대학교 대학원 : 농생명공학부, 2012. 8. 김유용.
Abstract
우리나라의 경우 현재 양돈사료 생산을 위한 원료의 90% 이상을 수입에 의존하고 있는데, 최근에 바이오연료 (biofuel)의 생산과 중국의 곡물소비량이 폭발적으로 증가함에 따라 원료사료 가격이 급격히 상승하여 일반 농가의 사료비에 대한 부담감이 점점 가중되고 있는 실정이다. 이러한 원료사료의 가격 상승은 사료 내 소화율을 높여 전체적인 효율을 증가시키기 위한 연구가 활발하게 진행되는 계기가 되었으며, 이 중에서도 배합사료의 가격에 가장 중요한 영향을 미치는 요인 중 하나인 에너지 원료의 소화율을 높이기 위한 실험이 지속적으로 수행되고 있는 상황이다. 여러 에너지 소화율을 높일 수 있는 방안 중에서 현재 가장 직접적인 영향을 발휘하고, 현실적인 방안으로 고려되고 있는 사항이 바로 유화제 (emulsifier)의 첨가인데 아직까지는 레시틴 이외의 첨가제에 대하여는 충분한 연구가 이루어지지 않고 있으며 일관된 결과가 보고되지 않고 있다. 본 실험에서는 이러한 배경을 바탕으로 사료내 유화제로서 sodium stearoyl-2-lactilate의 첨가가 이유자돈의 성장성적, 영양소 소화율 및 혈액성상에 미치는 영향을 객관적으로 규명해 보았다.

실험: 사료내 유화제로서 SSL의 첨가가 이유자돈의 성장성적, 영양소 소화율 및 혈액 성상에 미치는 영향

평균체중 7.07±1.52kg인 128두의 이유자돈([Yorkshire × Landrace] × Duroc)을 공시하여 RCB design으로 8반복, 돈방당 4두의 돼지를 배치하여 실험이 진행되었다. 2×2 factorial design으로 첫 요인으로 두 종류의 다른 지방 첨가수준(2% 지방급여 or 0% 지방급여)을 두 번째 요인으로 각각 다른 유화제 첨가수준(0 or 0.1% of SSL)으로 실험을 진행하였다. 실험에는 옥수수와 대두박을 기본으로 한 실험사료를 사용하였으며, 두 단계 사료급이 프로그램을 적용하였다. 첫 번째 사료 급이단계는 첫 2주간 급여하였으며, 두 번째 사료 급이단계에서는 마지막 3주간 급여하였다. 0~2주동안에는 실험처리에 따른 체중증가 및 G/F ratio에서 통계적 유의차가 나타나지 않았다. 3~5주 동안에는 유화제 첨가 및 지방 첨가수준변화 그리고 유화제 첨가×지방 첨가 수준 변화에 따른 성장성적의 변화에서 통계적 유의차는 나타나지 않았다. 하지만 지방을 첨가하지 않은 처리구에서 ADFI가 증가하는 경향(P=0.09)이 나타났으며, 유화제를 처리한 처리구에서 G:F ratio가 증가하는 경향(P=0.08)이 나타났다. 이유자돈에서 동물성 지방의 추가급여는 ADFI를 떨어뜨리고 유화제의 첨가는 G:F ratio를 개선시킬 수 있는 것으로 보인다. 영양소 소화율 실험에서는 유화제 첨가 처리구가 첨가하지 않은 처리구에 비해 약 5% 가량 지방소화율이 높아지는 경향(P=0.1)이 나타났다. 유화제로서 SSL의 사료내 첨가가 이유자돈의 지방소화율을 증가시키는 것으로 사료된다. 또한 혈액성상 분석에서는 SSL의 첨가가 HDL:LDL ratio에 변화를 가져온 것으로 보인다. 결론적으로 사료내 유화제로서 sodium stearoyl-2-latilate의 첨가는 이유자돈에서 지방의 생체이용성을 증가시킬 수 있는 것으로 사료된다.
The ingredients market for animal feed industry has steadily increased in last decades. And environment concern about animal manure has led to an approach to find out the methods to increase digestibility of feedstuff. Especially, fat has been regarded as the most expensive ingredient but excellent energy source in swine diet. However, dietary fat enrichment is difficult in the early weaned pig because of digestive limitations. It is known that digestive enzyme's secretion in GI tract in weaning pig is not enough to digest grain source ingredients. An experiment was conducted to evaluate the efficiency of sodium stearoyl-2-lactilate as an emulsifier on growth performance and nutrient digestibility and blood component in weaning pigs. A total of 128 crossbred ([Yorkshire × Landrace] × Duroc) pigs, averaging 7.07 ± 1.52 kg initial body weight were randomly assigned based on sex and body weight in a randomized complete block(RCB) design in 8 replicates with 4 pigs per pen. The 2 x 2 factorial design was used in this experiment and the first factor was supplementation levels of fat (no fat added or 2% fat added diet), and the second factor was two levels of emulsifier (diets containing 0 or 0.1% of SSL). Experiment was conducted with corn-soy bean meal based diet and two phase feeding programs were used. The phase Ι diet was provided for the first 2 weeks and the phase Ⅱ diet was given for last 3 weeks. During the whole experimented period(0~5week), no significant improvement of body weight and G/F ratio was observed by dietary fat or emulsifier treatment. However, there were tendency of fat effect on ADFI (P=0.09) and emulsifier effect on G:F ratio (P=0.08). It is noted that added fat in weaning pigs diet affected on lowered ADFI but emulsifier supplementation in the diet increased feed efficiency. In nutrient digestibility trial, crude fat digestibility tended to improve approximately 5% more than that of non-emulsified treatment(P=0.1). Exogenous emulsifier(SSL) may improving the digestibility of fat in diet. As a result of digestibility of fat, HDL:LDL ratio was changed in blood analysis(P<0.05). Consequently, this experiment demonstrated that exogenous emulsifier(SSL) is able to increase fat digestibility in weaning pigs particularly 2 weeks postweaning.
Language
English
URI
https://hdl.handle.net/10371/125791
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