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Knowledge Transfer and Regional Evolution: A case study of the wine industry in the Eastern Foot of the Helan Mountain Region, Ningxia, China
지식 전달과 지역 진화: 중국 닝샤 허란산둥루지역의 와인 산업을 사례로

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Authors
임도연
Advisor
Douglas Roger Gress
Major
사범대학 사회교육과(지리전공)
Issue Date
2017
Publisher
서울대학교 대학원
Keywords
진화경제지리학와인 산업지식 전달지역적 공진화중국닝샤 허란산둥루지역
Description
학위논문 (석사)-- 서울대학교 대학원 : 사회교육과(지리전공), 2017. 2. Douglas Roger Gress.
Abstract
중국의 와인 산업은 상대적으로 긴 역사에도 불구하고 최근에서야 세계적으로 주목을 받기 시작했다. 특히, 닝샤후이족자치구에 위치한 허란산둥루지역은 급속히 발전하는 와인 생산 지역이다. 이곳은 2010년에는 와이너리가 10개에 불과했으나. 2016년 현재 100 여 개로 증가하였고 또 100 여 개의 와이너리가 건설 중에 있다. 본 연구의 목적은 허란산둥루지역이라는 신흥 와인 클러스터 내의 지역 내, 지역 간 그리고 지역 외 지식 흐름을 기업 단위에서 관찰하고, 지역적 공진화(co-evolution)에 대한 지식 전달의 영향을 진화경제지리학의 주요 구성 요소인 잠금(lock-in) 현상, 탈잠금(de-locking), 그리고 제도적 고려를 포함한 네트워크의 진화를 통해 분석하는 것이다. 구체적으로, 본 연구는 우선 진화경제지리학, 제도, 지역적 공진화, 와인 산업, 그리고 대상 지역에서의 와인 산업과 관련된 문헌 연구를 진행하고, 이를 통해 세 가지 연구 질문을 도출한다. 질문들은 지식 전달에 대한 지역 내, 지역 간, 그리고 지역 외 의사소통의 수단 및 영향, 그리고 정부 제도(정책, 기간 시설, 금융 등)와 교육 제도가 기업의 성공과 지역적 공진화에 미치는 영향을 조사하기 위해 설계되었다. 또한, 실증적 자료는 반구조화된 인터뷰를 통해 취득하였으며, 규모가 상이한 26개 와이너리에 종사하는 31명의 직원과 와인 산업과 직접적으로 연관되어 있는 두 명의 공무원을 대상으로 하였다. 인터뷰 자료는 중국에서의 45일의 현지조사로 병행한 참여관찰로 보충하였다. 연구 질문에 대한 답은 다음과 같다. 우선, 지리적 접근성으로 인해 지역 내 의사소통의 빈도가 지역 간 혹은 지역 외 의사소통보다 훨씬 높았으며, 그 내용의 깊이는 의사소통의 수단에 따라 차이를 보였다. 또한, 지역 내 의사소통은 각 와이너리의 생산과 판매에 도움을 준 반면, 지역 간 혹은 지역 외 의사소통은 각 와이너리의 이전 경험 혹은 접근성에 따라 다른 결과를 보였다. 해외 경험이 적거나, 해외에서 교육받은 직원이 없거나 적은 와이너리들은 지역 간 그리고 지역 외 지식 흐름에 더 큰 영향을 받았으며, 특히 시장에 대한 노출과 생산 절차에 대해 영향을 받았다. 한편, 좀 더 경험이 있는 와이너리들은 해외 생산 기술에 접근성이 있음에도 지역의 고유한 개성을 개발해야 한다는 필요성을 느꼈다. 실제로 몇몇 응답자들은 지역의 와인 클러스터에 적합하지 않을 수 있는 해외 기술을 맹목적으로 들여오는 것에 대해 경계하였다. 제도적 공진화가 산업 그리고 지역 발전에 영향을 미치는 요소라는 것 또한 와인 산업 종사자들과 공무원들의 인터뷰에서 나타났다. 와이너리들이 서로 경쟁 상대라는 점에서 직관에 어긋나는 것처럼 보일 수 있으나, 신뢰와 협동 또한 와이너리들 사이에서 뚜렷이 나타났다. 금융과 토지 사용에 대한 정책들과 정부 주도의 국내 활동, 와이너리 투어, 해외 와이너리 투어 등도 언급되었다. 한편 국내의 와인 관련 교육과정들은 와이너리들을 결속하는 접착제 기능을 하며, 지식 전달을 촉진하는 것으로 나타났다. 이러한 일련의 활동과 조치에 대한 와이너리들의 의견은 전반적으로는 긍정적이었으나, 한계점 또한 언급되었다. 본 연구의 가치는 다음과 같다. 우선 지역적 탈잠금과 적응탄력성(adaptive resilience)에 대한 실증적 근거를 마련하였으며, 지역적 진화와 공진화가 동시에 존재한다는 것을 밝혔다. 또한, 본 연구의 결과가 진화론적 관점에 대한 기존 문헌들의 주장과 대체로 일치하였으나, 외부 지식 흡수에 대한 긍정적 그리고 부정적인 영향이 동시에 나타났다는 새로운 점을 발견하였다. 마지막으로, 본 연구는 충분히 연구되지 않은, 개발도상국의 신흥 산업 클러스터에 대한 이해를 증진하는 데 기여하였으며, 이를 통해 신흥 산업의 성장과 지속가능성에 필요한 구체적인 산업적∙지역적 과정에 대한 통찰력을 제공하였다.
Despite its relatively long history, only recently has the Chinese wine industry started to gain popular attention globally. Notably, the Eastern Foot of the Helan Mountain Region in Ningxia Hui Autonomous Region is a rapidly developing wine producing region which had ten wineries until 2010, but now, in 2016, has more than a hundred wineries and a hundred more under construction. The purpose of this research is to examine firm level intra, inter, and extra-regional knowledge flows in the emerging wine cluster in the Easter Foot of the Helan Mountain Region and to analyze the influence of knowledge transfer vis-à-vis regional co-evolution using building blocks from Evolutionary Economic Geography such as lock-in, de-locking, and the evolution of networks inclusive of institutional considerations. More specifically, after reviewing literature related to Evolutionary Economic Geography, institutions, regional co-evolution, the wine industry, and the wine industry in the target region, this research deploys three research questions (some with multiple parts) to investigate different modes of, and impacts from, intra-, inter-, and extra-regional communication on knowledge transfer in addition to the influence of governmental (e.g. policy, infrastructure, and finance) and educational institutions on firm success and regional co-evolution. Data were acquired from qualitative, semi-structured interviews with thirty-one wine industry employees working at twenty-six wineries of various sizes located in the targeted regional wine cluster and two government informants directly involved with the wine industry there. Interview data, gathered over the course of forty-five days of field research in China, are augmented by participant observation. With regard to insights gained with specific reference to the research questions, due to geographical proximity, intra-regional communication is much more frequent than inter- or extra-regional communication, and the depth of the communication content varies by mode of communication (e.g. on-line or off-line). Also, while most intra-regional communication is considered helpful for the production and sales of individual wineries, inter-regional communication impacts vary depending on whether or not firms have prior experience with, and therefore accessibility to, knowledge from foreign wine regions. Wineries with less experience abroad and with no or fewer personnel trained abroad perceive a greater impact from inter and extra-regional knowledge flows, particularly in terms of market exposure and, to a limited degree, production processes. More experienced firms, though, feel they have an imperative to develop wine with unique local characteristics even if they have access to foreign production techniques. In fact, several informants feel the need to guard against blindly importing foreign technique that may not work well in the local wine cluster. Moreover, according to interviews with both winery workers and government officials, institutional co-evolution is shown to be a factor impacting industrial and regional development. Though perhaps counter-intuitive, trust and cooperation are evident among the regional wineries. Policy concerning financing and land use, and government initiatives to provide exposure to foreign wineries, wine experts, and regions via the promotion of domestic events, domestic wine tourism, and travel abroad are explored. Further, domestic, wine related educational programs are found to be a common glue helping to bind wineries together and facilitate knowledge transfer. While the overall impression of these measures are cumulatively positive, some drawbacks are also referenced. The significance of this research rests in evidence found that points to de-locking, the deployment of adaptive resilience, and the evolution of the industry in the region and of the region itself (co-evolution). Further, while the evolutionary thesis is largely found to hold true, the case study simultaneously unearths both positive and negative impacts derived from the acceptance of external knowledge on innovation, a new finding. Finally, this research addresses a call in the literature by contributing to understanding of an under-researched emerging industry cluster in a developing country, thus providing insight into industry and regional specific processes necessary for the growth and sustainability of new industries.
Language
English
URI
http://hdl.handle.net/10371/127684
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College of Education (사범대학)Dept. of Social Studies Education (사회교육과)Geography (지리전공)Theses (Master's Degree_지리전공)
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