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한국 성인의 탄수화물 에너지 섭취비율 수준에 따른 식생활 특성 및 대사증후군 위험성: 2016-2017년 국민건강영양조사 자료 분석 : Dietary characteristics and metabolic syndrome risk according to the level of energy intake from carbohydrate among Korean adults: Analysis of the 2016-2017 Korea National Health and Nutrition Examination Survey Data

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Authors

소수민

Advisor
윤지현
Issue Date
2020
Publisher
서울대학교 대학원
Description
학위논문(석사)--서울대학교 대학원 :생활과학대학 식품영양학과,2020. 2. 윤지현.
Abstract
최근 들어, 우리나라 국민의 동물성 식품 섭취량이 증가함에 따라 탄수화물 에너지 섭취비율이 감소하고 있는 추세에 있다. 본 연구는 19-64세 성인을 탄수화물 에너지 섭취비율 수준에 따라 분류하여 식생활 특성 및 대사증후군 위험성을 비교하였다. 2016-2017년 국민건강영양조사 자료를 이용하여, 총 7,566명 성인을 탄수화물 에너지 섭취비율 수준에 따라 45% 미만(<45%; n=527), 45% 이상 50% 미만(45-50%; n=459), 50% 이상 55% 미만(50-55%; n=740), 55% 이상 60% 미만(55-60%; n=1,037), 60% 이상 65% 미만(60-65%; n=1,342), 65% 이상 70% 미만(65-70%; n=1,281), 70% 이상 75% 미만(70-75%; n=1,116), 75% 이상(≥75%; n=1,064)의 총 여덟 군으로 분류하였다. 성인의 탄수화물 에너지 섭취비율 관련 인구사회학적 요인을 밝히기 위하여 다중선형 회귀분석을 실시하였다. 그 결과, 탄수화물 에너지 섭취비율은 남성에 비해 여성에서, 19-29세에 비해 39-49세와 50-64세에서, 가구소득수준이 상인 경우에 비해 하, 중하, 중상에서, 교육수준이 대졸이상인 경우에 비해 초졸이하, 중졸, 고졸에서 증가하였다. 여덟 군 간 식생활 특성의 유의적인 차이를 검정하기 위하여 라오-스캇 카이제곱 분석 또는 성별, 연령 혹은 에너지를 공변량으로 한 공분산분석을 수행하였다. 그 결과, 평균적정섭취비는 탄수화물 에너지 섭취비율이 ≥70%인 군에서 0.75 미만이었다. 비타민 A와 칼슘 섭취 부족자 비율은 탄수화물 에너지 섭취비율이 ≥75%인 군에서, 비타민 C 섭취 부족자 비율은 탄수화물 에너지 섭취비율이 <45%인 군에서 가장 높았다. 칸트의 방법에 기초한 식품군 점수가 5점인 성인의 비율은 탄수화물 에너지 섭취비율이 50-75%인 군에 비해 <50% 혹은 ≥75%인 군에서 낮았다. 우유·유제품군을 최소량(고형 15 g, 액체 30 g) 미만으로 섭취한 성인의 비율은 탄수화물 에너지 섭취비율이 <65%인 군에 비해 ≥65%인 군에서 높았다. 탄수화물 에너지 섭취비율 수준과 대사증후군 혹은 대사증후군 위험요인(고허리둘레, 고중성지질, 저HDL-콜레스테롤, 고혈압, 공복혈당장애) 간 관련성을 통계적으로 검정하기 위하여 다중 로지스틱 회귀분석을 실시하였다. 그 결과, 고혈압 발생 위험성은 탄수화물 에너지 섭취비율이 60-65%인 군에 비해 <45%인 군(OR=1.48) 혹은 70-75%인 군(OR=1.25)에서 높았다. 저HDL-콜레스테롤혈증의 발생 위험성은 탄수화물 에너지 섭취비율이 60-65%인 군에 비해 ≥75%인 군(OR=1.37)에서 높았다. 탄수화물 에너지 섭취비율이 50-65%인 군에 비해 <50% 혹은 ≥65%인 군에서 식사의 질이 낮았다. 고혈압 혹은 저HDL-콜레스테롤혈증의 발생 위험성은 탄수화물 에너지 섭취비율이 60-65%인 군에 비해 <45% 혹은 ≥70%인 군에서 높았다. 결론적으로 탄수화물 에너지 섭취비율이 50-55%인 군과 55-65%인 군 간 식생활 특성 및 대사증후군 위험성에 유의미한 차이가 없었다. 따라서 차후 한국인 영양소 섭취기준에서, 성인의 탄수화물 에너지 섭취비율의 현재 기준인 55-65%에 50-55%를 추가하여 50-65%로 확장하는 것을 고려할 필요가 있겠다.
As the intake of animal-source food has increased, the energy intake from carbohydrate has decreased continuously among Koreans. The purpose of this study was to examine the dietary characteristics and the metabolic syndrome risk of Korean adults by segmenting them according to the level of energy intake from carbohydrate. Using the 2016-2017 Korea National Health and Nutrition Examination Survey data, a total of 7,566 Korean adults were segmented into eight groups according to the level of energy intake from carbohydrate as follows: less than 45% (<45%; n=527), 45% to less than 50% (45-50%; n=459), 50% to less than 55% (50-55%; n=740), 55% to less than 60% (55-60%; n=1,037), 60% to less than 65% (60-65%; n=1,342), 65% to less than 70% (65-70%; n=1,281), 70% to less than 75% (70-75%; n=1,116), and 75% or more (≥75%; n=1,064). Multiple linear regression analysis was conducted to examine the socio-demographic factors related to the energy intake from carbohydrate. As the result, the energy intake from carbohydrate increased in women than in men, and in 39-49 years and 50-64 years than 19-29 years. In addition, it increased in those whose household income level was medium-high or less compared to those with high household income level, and in those whose education level was high school graduate or less compared to those with higher than college graduate. To test the significant differences in the dietary characteristics among eight groups, Rao-Scott χ2 test or analysis of covariance (ANCOVA) was conducted with gender, age or total energy intake as covariates. As the result, the mean adequacy ratio was below 0.75 in the groups of ≥70% energy intake from carbohydrate. The prevalence of those with insufficient intake of vitamin A or calcium was highest in the group of ≥75% energy intake from carbohydrate, and that of those with insufficient intake of vitamin C was highest in the group of <45% energy intake from carbohydrate. Compared to the other groups, the percentage of those with a dietary diversity score of 5 among subjects was much lower in the groups of <50% or ≥75% energy intake from carbohydrate, and the percentage of those who consumed less dairy products than the minimum amount (for solid 15 g, for liquid 30 g) was higher in the groups of ≥65% energy intake from carbohydrate. To test association between the level of energy intake from carbohydrate and metabolic syndrome or its risk factors (high waist circumference, hypertriglyceridemia, low HDL-cholesterolemia, hypertension, and impaired fasting glucose), multiple logistic regression was conducted. As the result, compared to the group of 60-65% energy intake from carbohydrate, hypertension was more likely to be present in the groups of <45% (OR=1.48) or 70-75% (OR=1.25) energy intake from carbohydrate, and low HDL-cholesterolemia was more likely to be present in the group of ≥75% (OR=1.37) energy intake from carbohydrate. Diet quality was much lower in the groups of <50% or ≥65% energy intake from carbohydrate, compared to the other groups. Hypertension or low HDL-cholesterolemia was more likely to be present in the groups of <45% or ≥70% energy intake from carbohydrate, compared to the group of 60-65% energy intake from carbohydrate. In conclusion, there was no considerable difference in the dietary characteristics and metabolic syndrome risk between the groups of 50-55% and 55-65% energy intake from carbohydrate. Therefore, it is suggested to expand the current standard of energy intake from carbohydrate for Korean adults, which is 55-65%, to include 50-55%.
Language
kor
URI
http://dcollection.snu.ac.kr/common/orgView/000000161035
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