Browse

浮石寺 石築景觀과 寺刹 空間 활용에 관한 考察 -부석사 석축을 사례로-
The examinanation of Buseoksa stone wall and space use in temple

Cited 0 time in Web of Science Cited 0 time in Scopus
Authors
최종윤
Issue Date
2004-09
Publisher
서울대학교 국토문제연구소
Citation
지리학논총, Vol.44, pp. 127-145
Keywords
부석사사찰공간 활용석축질서 및 체계space usestone wallorder and systemBuseoksaBuddhist temple
Abstract
본 연구는 부석사 내의 여러 경관 중 가장 대표적 경관인 석축을 통해 과거 부석사 내에서 이루어진 공간 활용 연구를 통해 부석사 내에서 공간 활용이 어떻게 이루어졌는지 살펴봄으로써 석축을 통한 공간 활용에 내재된 의미 및 그 특정을 연구하는데 초점올두고 있다. 그 결과 석축을 통한 공간 활용의 가장 큰 의의는 신 · 구 영역의 자연스러운 조화 및 연결을 가능하게 하였다는 것이며, 浮石寺에서 垂直으로 쌓여진 석축을 통해 가람이 山地에 조성되었음에도 불구하고 平地에 세워진 사찰과 유사한 가람구조를 가지며 구성요소들이 질서 있게 배치되어 있어 山地라는 지형적 불리함을 극복하는 통시에 가람 배치에 질서 · 통일 · 조화 등이 부여되어 있음을 알 수 있었다. 또한 석축을 통해 질서 있게 체계적으로 공간 활용이 이루어짐으로써 형성된 공간 속에는 다시 질서와 체계가 부여되어 지속적으로 효율적인 공간 활용이 이루어진 동시에 부석사 공간 활용은 주어진 지형을 단순히 받아들이면서 공간 활용이 이루어진 것이 아니라 공간 활용 계획을 설정한 상황에서 효율적인 방법을 적용하여 이루어졌음을 알 수 있었다.

Various studies have been carried out in the whole fields of Buddhism and temples today through all scenery visually recognized in temples, which are the representative religious facility in Korea. In this context, this study will examine the space use in Buseoksa in the past through the stone wall, which is the most

representative scenery among various things in the temple. Through it, this study focuses on studying the meaning and characteristics of the space use through the stone wall by investigating how the space has been used in the temple. The results of this study with the aim to examine the space use in Buseoksa in the past can

be summarized as follows. First, the largest meaning of the space use through the stone wall is to make it possible to harmonize and connect the new and old areas naturally. Second, although the Buddhist temple has been established on the mountain by the stone wall piled on vertically at Buseoksa, the components are

arranged in a certain interval without any difference to the temple built on the level land. That is, we can recognize that the space use through the stone wall granted the order· unification· harmony to the Buddhist temple arrangement as well as overcoming the geographical disadvantage of mountain. Third, the intrinsic

meaning of the stone wall is to continue the systematic space use. That is, it was possible to keep using the space efficiently by giving the order and system in the space, which has been formed while using the space in order systematically through the stone wall. As seen in Buseoksa, it is possible to keep using the space effectively as the building is arranged orderly at a certain interval by the stone wall of vertical form and the outside space between the buildings is open. Fourth, lastly, the space use at Buseoksa does not simply accept the given topography to use it but adopts the efficient method on the situation fixing the space use plan.
ISSN
1226-5888
Language
Korean
URI
http://hdl.handle.net/10371/89728
Files in This Item:
Appears in Collections:
College of Social Sciences (사회과학대학)Institute for Korean Regional Studies (국토문제연구소)지리학논총 (Journal of Geography)지리학논총 Volume 43/44 (2004)
  • mendeley

Items in S-Space are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

Browse