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Association of inflammatory dietary pattern with health-related quality of life among breast cancer survivors
유방암 경험자의 염증식이패턴과 삶의 질과의 연관성

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Authors
문상은
Advisor
이정은
Major
생활과학대학 식품영양학과
Issue Date
2019-02
Publisher
서울대학교 대학원
Description
학위논문 (석사)-- 서울대학교 대학원 : 생활과학대학 식품영양학과, 2019. 2. 이정은.
Abstract
암 경험자들에 있어 만성 염증은 삶의 질을 떨어뜨리며 식이요인은 염증상태에 영향을 미치는 것으로 알려져 왔다. 그러나 현재까지 유방암 경험자와 염증과 연관된 식이와 삶의 질과의 연관성에 대한 근거는 부족하였다. 따라서 본 연구는 한국에 있는 유방암 경험자의 염증식이패턴을 도출하고, 염증식이패턴과 삶의 질과의 연관성을 파악하고자 하였다. 본 연구에는 총 454명의 33세부터 81세까지의 여성 유방암 경험자들을 포함하였다. 연구 참가자들의 식이조사는 3일치 식사기록지 혹은, 3일치 식사기록지를 수행하지 않은 대상자의 경우 식사섭취빈도설문지를 통해 조사되었다. 또한, 삶의 질은 Short Form 36 (SF-36) Health Survey의 자가기록을 통해 조사되었다. 염증식이패턴은 연구 참여자의 일부 (158명) 가 제공한 혈장 고감도 C-반응성 단백질, interleukin-6 (IL-6) 그리고 종양괴사인자-알파 수치와 식사 섭취량으로 축소랭크회귀모델을 이용하여 염증지표의 변이를 최대로 설명하는 패턴을 도출하였다. 염증식이패턴 점수에 따른 삶의 질 점수의 연관성은 일반화 선형모델을 이용하여 분석되었고, 이를 통해 최소 제곱 평균과 95% 신뢰구간을 추정하였다. 분석 결과, 염증식이패턴은 높은 적색육, 흰 쌀밥, 국수 섭취와 낮은 해산물 국 및 탕 섭취로 구성되었다. 유방암 병기가 Ⅱ 혹은 Ⅲ인 대상자들에서 염증식이패턴 점수가 높을수록 신체 건강 요약, 신체적 역할 제한과 통증 점수가 감소하는 것으로 나타났다. 신체 건강 요약 점수의 경우, 최소 제곱 평균 (95% 신뢰구간)은 최하위 사분위수에서 51.06 (49.07-53.06) 이고 최상위 사분위수에서 47.09 (45.14-49.04) 였다 (P for trend=0.03). 신체적 역할 제한 점수의 경우, 최소제곱평균과 (95% 신뢰구간)은 최하위 사분위수에서 80.11 (72.90-87.32) 이고 최상위 사분위수에서 64.06 (57.00-71.12) 이었다 (P for trend=0.01). 통증 점수의 경우 최소 제곱 평균 (95% 신뢰구간)은 최하위 사분위수에서 79.42 (73.45-85.39) 이고 최상위 사분위수에서 65.71 (59.87-71.56) 이었다 (P for trend=0.01). 반면, 유방암 병기가 Ⅰ인 대상자들의 경우 감정적 역할 제한, 사회적 기능과 신체적 역할 제한 점수가 염증식이패턴 점수가 높아짐에 따라 증가하는 것으로 나타났다. 감정적 역할제한 점수의 경우 최소제곱평균과 (95% 신뢰구간)은 최하위 사분위수에서 75.56 (69.81-81.30) 이고 최상위 사분위수에서 82.95 (77.05-88.85) 였다 (P for trend=0.03). 사회적 기능 점수의 경우, 최소제곱평균과 (95% 신뢰구간)은 최하위 사분위수에서 82.75 (78.16-87.34) 이고 최상위 사분위수에서 89.48 (84.77-94.19) 이었다 (P for trend=0.04). 신체적 역할 제한 점수의 경우, 최소제곱평균과 (95% 신뢰구간)은 최하위 사분위수에서 72.83 (66.87-78.78) 이고 최상위 사분위수에서 81.42 (75.27-87.58) 였다 (P for trend=0.02). 결론적으로, 본 연구에서 도출한 염증식이패턴은 높은 적색육, 흰 쌀밥, 국수 섭취와 낮은 해산물 국 및 탕 섭취로 구성되었다. 이 염증식이패턴은 유방암 병기가 Ⅱ 혹은 Ⅲ인 대상자에서 낮은 신체 건강 관련 삶의 질과 연관이 있는 것으로 나타났다. 본 연구는 염증식이패턴과 삶의 질 간의 인과성을 제시할 수 없지만, 유방암 경험자나 그들의 보호자 및 간병인은 삶의 질을 증진시키기 위해 염증식이패턴의 섭취를 낮추는 것을 고려해 볼 수 있다. 본 연구는 후의 전향적 연구들을 통해 염증식이패턴이 유방암 경험자의 삶의 질에 미치는 부정적인 효과와 유방암 병기에 따른 효과의 차이 여부를 밝힐 필요성을 제시하고 있다.
Chronic inflammation after cancer treatment may reduce the quality of life of cancer survivors and diet has been suggested to play a role in predisposition of chronic inflammatory condition. However, little is known about the association between inflammatory diet and the health-related quality of life (HRQOL) among breast cancer survivors. Thus, this study aimed to derive an inflammatory dietary pattern and examined its association with HRQOL among breast cancer survivors. This study included 454 female breast cancer survivors aged from 33 to 81 years. Information of food intakes were obtained using 3-day dietary records or food frequency questionnaire (FFQ) for those who did not provide 3-day dietary records. Self-perceived HRQOL levels were assessed using the Short Form 36 (SF-36) Health Survey. The reduced rank regression (RRR) was used to derive the inflammatory dietary pattern among 158 breast cancer survivors that maximizes the explained variation of high-sensitivity C-reactive protein (hsCRP), interleukin-6 (IL-6) and tumor necrosis factor-α (TNF-α) levels. A generalized linear model (GLM) was used to estimate the least square means (LS-means) and 95% confidence intervals (CIs) of the HRQOL levels according to the inflammatory dietary pattern scores. The inflammatory dietary pattern was characterized as a high intake of red meat, white rice and noodles and a low intake of seafood-based soup. Higher inflammatory dietary pattern scores were associated with lower levels of the physical component summary, role-physical and bodily pain domains in breast cancer survivors diagnosed with stage Ⅱ or Ⅲ breast cancer. For physical component summary domain, the LS-means (95% CIs) were 51.06 (49.07-53.06) in the bottom quartile and 47.09 (45.14-49.04) in the top quartile (P for trend=0.03). For role-physical domain, the LS-means (95% CIs) were 80.11 (72.90-87.32) in the bottom quartile and 64.06 (57.00-71.12) in the top quartile (P for trend=0.01). For bodily pain domain, the LS-means (95% CIs) were 79.42 (73.45-85.39) in the bottom quartile and 65.71 (59.87-71.56) in the top quartile (P for trend=0.01). However, higher inflammatory dietary pattern scores were associated with higher levels of role-emotional, social functioning and role-physical domains in breast cancer survivors diagnosed with stage Ⅰ breast cancer. For role-emotional domain, the LS-means (95% CIs) was 75.56 (69.81-81.30) in the bottom quartile and 82.95 (77.05-88.85) in the top quartile (P for trend=0.03). For social functioning domain, the LS-means (95% CIs) was 82.75 (78.16-87.34) in the bottom quartile and 89.48 (84.77-94.19) in the top quartile (P for trend=0.04). For role-physical domain, the LS-means and (95% CIs) was 72.83 (66.87-78.78) in the bottom quartile and 81.42 (75.27-87.58) in the top quartile (P for trend=0.02). In conclusion, inflammatory dietary pattern was characterized as high intakes of red meat, white rice and noodles, and low intakes of seafood-based soup. Increasing scores of inflammatory dietary pattern were associated with decreasing levels of the physical component summary, role-physical and bodily pain domains in breast cancer survivors diagnosed with stage Ⅱ or Ⅲ breast cancer. Although the present study did not infer a causal relationship between inflammatory dietary pattern and the HRQOL levels, breast cancer survivors and their caregivers may need to consider avoiding pro-inflammatory diet to improve HRQOL status. This study warrants further prospective investigation to elucidate whether the inflammatory dietary pattern worsens the HRQOL among breast cancer survivors and whether the association is differed by cancer stage.
Language
eng
URI
https://hdl.handle.net/10371/151320
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Appears in Collections:
College of Human Ecology (생활과학대학)Dept. of Food and Nutrition (식품영양학과)Theses (Master's Degree_식품영양학과)
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