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Perceived Healthiness of Food Items Labeled "Additive- Free": The Role of Food Type and Gender : 무첨가물 표시 식품에 대한 소비자의 평가에 관한 연구: 음식 유형과 성별 효과를 중심으로

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Authors

Pradhan Era

Advisor
Chu, Wujin
Issue Date
2019-08
Publisher
서울대학교 대학원
Keywords
Additive-freeperceived healthinesshealth halo effectgenderfood type
Description
학위논문(석사)--서울대학교 대학원 :경영대학 경영학과,2019. 8. Chu, Wujin.
Abstract
사람들의 건강에 대해 걱정 높아질 수록 식품 회사가 건강을 나타내는 무첨가물 표시를 식품에 많이 사용한다. 이전의 연구들은 식품 첨가물에 대한 소비자의 걱정과 불안성을 집중했으나 시장의 사용하고 있는 무첨가물에 대한 연구들은 부족하다. 이 연구는 무첨가물이 표시된 식품의 소비자의 평과에 어떤 역할을 하는 및 음식 유형과 성별 효과를 중심으로 연구를 했다. 이 연구에 2 그룹이 있었는데 그룹 1에는 첨가물 표시가 없는데 그룹 2에는 첨가물 표시가 있었다. 이 연구는 온라인으로 진행했으며 총히 105 명들이 참석을 했다. 연구 결과에 따르면 소비자들의 평가는 무첨가물이 표시가 없을 때보다 표시가 있을 때가 높았다. 게다가 무첨가물이 표시된 식품에는 소비자들의 평가는 건강한 식품보다 건강하지 않은 식품에 높았고 남자들보다 여자들 경우에 높았다고 결과를 제시했다.
With respect to peoples growing concern towards their health, there is a wide use of attractive label such as additive-free claims by food companies which indicate healthiness and safety of their food products. While many past researches focused on consumers anxiety towards food additives, very few researches have been done on additive-free claim despite its wide usages in food market. The current study analyzed the perceived healthiness of food products having additive-free claim with respect to the role of food type and gender. In this regard, the study consisted two groups, Group 1 where participants were presented with healthy and unhealthy food without additive free claim and, Group 2 where participants were presented with healthy and unhealthy food with additive free claim. The study was conducted through online where a total of 105 participants participated in the survey. The results of current study showed that perceived healthiness of food products is greater with additive-free claim than without additive-free claim. It also showed that perceived healthiness of food products with additive-free claim is greater in unhealthy foods than in healthy foods and is greater in females than in males.
Language
eng
URI
https://hdl.handle.net/10371/160947

http://dcollection.snu.ac.kr/common/orgView/000000156253
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