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Impact of Religion on Global Meat Consumption : 종교가 세계 육류 소비에 미치는 영향

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Authors

김니벨

Advisor
지성태
Issue Date
2023
Publisher
서울대학교 대학원
Keywords
Meat consumptionReligionInfluencing factorsIncome levelOne-way error component modelFixed effect model
Description
학위논문(석사) -- 서울대학교대학원 : 국제농업기술대학원 국제농업기술학과, 2023. 2. 지성태.
Abstract
경제 발전과 식생활 변화로 인류의 육류 소비량은 지속적으로 증가하였다. 또한, 소비자의 소득수준 향상과 함께 육류에 대한 수요도 일반적으로 증가하는 경향을 보인다. 최근에는 축산업의 환경과 건강에 대한 부정적인 영향으로 비판적인 여론도 적지 않다. 그럼에도 불구하고 육류는 단백질 공급원으로 여전히 중요한 역할을 하고 있고, 농촌에서는 축산업이 매우 중요한 소득원 역할을 하고 있다. 특히, 개발도상국에서는 주민의 균형적인 영향 섭취와 빈곤 퇴치를 위한 축산업의 잠재력은 매우 크다.
육류 소비는 다양한 요인의 영향을 받는다. 이미 많은 선행연구에서 경제적, 사회적 요인을 중심으로 육류 소비의 요인분석을 실시하였다. 본 연구에서는 상대적으로 덜 주목받았던 문화적 요인의 육류 소비에 미친 영향을 분석하였다. 특히, 대표적인 문화적 요인인 종교가 육류의 소비에 미치는 영향을 소득수준별, 축종별로 나누어 분석하였다. 2010~2019년의 106개국 패널자료를 구축하고 일원 오차 성분모형을 적용하여 분석하였다. 종속변수로는 1인당 연간 총 육류 소비량과 축종별 육류 소비량을 사용하였고, 국가 내 종교를 5개 그룹으로 분류하여 연도별 비율을 종교변수로 이용하였다.
전체 국가의 총 육류 소비량에 영향을 미치는 요인을 분석한 결과, 가격과 소득은 육류 소비량에 긍정적인 영향을 미쳤다. 국가의 소득그룹별로 다소 상이한 결과가 도출되었다. 저소득 국가에서는 유의미한 경제적 요인 변수가 많았고, 고소득 국가에서는 유의미한 사회적 변수가 많았다. 기독교와 불교는 총 육류 소비와 정(+)의 상관관계를 갖고, 이슬람교는 부(-)의 상관관계를 갖는 것으로 나타났다.
동일한 소득그룹별로 분석한 결과, 종교가 축종별 육류 소비량에 미치는 영향은 다른 양상을 보였다. 예를 들어, 저소득 국가그룹에서 이슬람교는 소고기 소비와 정(+)의 상관관계를 갖고, 닭고기 소비와는 부(-)의 상관관계를 갖는다. 고소득 국가그룹에서는 불교와 힌두교는 소고기와 돼지고기 소비와 각기 정반대의 상관관계를 갖는 것으로 나타났다.
동일한 축종을 대상으로 분석한 결과, 국가 소득수준에 따라 종교가 육류에 상이한 영향을 미쳤다. 기독교는 고소득 국가의 총 육류 소비와 정(+)의 상관관계를 가졌고, 저소득 국가는 부(-)의 상관관계를 갖는다.
본 연구는 종교가 육류 소비량에 미치는 영향이 축종별, 소득수준별로 상이하며 총 육류 섭취에도 영향을 미친다는 사실을 실증적으로 검증했다는 것에 그 의의가 있다. 일반적으로 일부 종교가 특정 육류의 섭취를 제한한다는 사실은 널리 알려졌지만, 이를 포함한 총 육류 섭취에도 영향을 미쳐 균형 있는 식습관과 영양 섭취를 저해하는 것으로 나타났다. 따라서 육류 소비에 있어 종교의 제약을 극복하기 위해 대체 축종을 보급하고 생산성과 수익을 늘리는 방안을 모색해야 한다. 더 나아가 개발도상국에서 육류 소비에 있어 종교의 부정적인 영향을 완화하고 균형적인 영양 섭취를 위해 기타 단백질 공급원을 개발하여 보급할 필요가 있다. 이는 국가 차원의 식량안보 강화 및 국제사회의 지속가능발전목표(SDGs) 달성에도 도움이 된다.
Due to economic development and dietary changes, human meat consumption continued to increase. In addition, demand for meat generally tends to rise along with the improvement of consumers' income level. Recently, there have been significant criticisms due to the negative impact of the livestock industry on the environment and human health. Nevertheless, meat still plays an important role as a source of protein, and the livestock industry holds an important source of income in rural areas. In particular, in developing countries, the potential of the livestock industry to consume balanced impacts of residents and fight poverty is very great.
Meat consumption is affected by various factors. Many previous studies have already conducted a factor analysis of meat consumption, focusing on economic and social factors. In this study, the effect of cultural factors that received relatively less attention on meat consumption was analyzed. In particular, the influence of religion, a representative cultural factor, on meat consumption was analyzed by income level and livestock species. The data used for analysis was panel data from 106 countries between 2010 and 2019, analyzed using a one-way error component fixed effect model. As dependent variables, the total annual meat consumption per person and meat consumption by livestock species were used, and the annual ratio was used as religious variables by classifying religions in the country into five groups.
As a result of analyzing the factors affecting total meat consumption in all countries, price and income had a positive (+) effect on meat consumption. Some different results were derived for each income group of the country. There were many significant economic factor variables in low-income countries, and there were many significant social variables in high-income countries. Christianity and Buddhism were found to have a positive (+) correlation with total meat consumption, and Islam had a negative (-) correlation.
As a result of analyzing by the same income group, the effect of religion on meat consumption by livestock species showed different patterns. For example, in low-income countries, Islam has a positive (+) correlation with beef consumption and a negative (-) correlation with chicken consumption. In the high-income group of countries, Buddhism and Hinduism were found to have opposite correlations with beef and pork consumption.
As a result of analyzing the same livestock species, religion had a different effect on meat according to the national income level. Christianity had a positive (+) correlation with total meat consumption in high-income countries, and low-income countries had a negative (-) correlation.
This study is meaningful in that it empirically verified that the effect of religion on meat consumption varies by livestock species and income level, and also affects total meat intake. In general, it has been widely known that some religions restrict the intake of certain meat, but it has also been shown to affect total meat intake, including this, hindering balanced diet and nutritional intake. Therefore, in order to overcome religious restrictions on meat consumption, it is necessary to explore alternative livestock and increase productivity. Furthermore, it is necessary to mitigate the negative impact of religion on meat consumption in developing countries and to develop and disseminate other protein sources for balanced nutrition. This is also helpful in strengthening food security at the national level and achieving Sustainable Development Goals.
Language
eng
URI
https://hdl.handle.net/10371/193499

https://dcollection.snu.ac.kr/common/orgView/000000177151
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