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Gender perspectives on the relationship between red and processed meat intake and colorectal cancer: A systematic review and meta-analysis : 적색육과 가공육 섭취와 대장암 간의 상관관계에 대한 젠더적 측면: 체계적 문헌고찰과 메타분석

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Authors

Lee, Han Na; Lee, Jung Eun; Kang, Minji; Shim, Jae Eun; Paik, Hee-Young

Issue Date
2018-09
Publisher
대한임상건강증진학회
Citation
Korean Journal of Health Promotion, Vol.18 No.3, pp.127-137
Abstract
Background: Men and women choose different food items, and consume different amounts of food, due to biological, cultural, and social differences. However, when dietary assessment instruments are developed, gender differences in food selection and/or the portion sizes are often not considered.
Methods:Prospective cohort studies with men and women that examined the association between red or processed meat intake and colorectal cancer and published up to July 2017, were identified using PubMed. Studies were categorized as gender-specific (GS) group if the Food Frequency Questionnaire was developed using gender-specific data, and as not gender-specific (NGS) group if not gender-specific data were used.
Results:For cohort studies that reported combined intake estimates of men and women, a 100 g/day increment in red and processed meat intake was positively associated with a risk of colorectal or colon cancer in GS group (relative risk [RR], 1.23; 95% confidence interval [CI], 1.14-1.32) but not in NGS group (RR, 1.13; 95% CI, 0.90-1.35). For processed meat, the RR for 50 g/day increase was 1.28 (95% CI, 1.15-1.40) in GS group and 1.15 (95% CI, 1.03-1.27) in NGS group.
Conclusions:Gender differences need to be considered during development of dietary assessment tools because this may improve the quality of the findings of nutritional epidemiological studies.


연구배경: 남성과 여성의 섭취 음식과 섭취 분량에 차이가있음에도 불구하고, 식이섭취 조사도구를 개발할 때 대부분이러한 차이를 고려하지 않고 있다. 본 연구는 영양역학연구에서 주로 사용되는 식이섭취빈도조사지(FFQs)를 개발할 때 젠더 차이를 고려하는 것이 식이섭취와 질병 간의 상관관계를 측정하는 정확도에 영향을 미치는 지 알아보고자하였다.
방법: 적색육 혹은 가공육 섭취와 대장암 발생 위험 간의상관관계를 조사한 논문을 체계적 문헌고찰 방법으로 검색하였다. 남성과 여성을 모두 포함한 코호트 연구에서 각 논문별로 사용한 식이섭취빈도조사지가 젠더 차이를 고려하였는지 여부에 따라 젠더 특이적 그룹과 그렇지 않은 그룹으로 분류하였고, 논문별 연구 결과를 메타분석으로 통합하여 두 그룹 간 비교 분석하였다.
결과: 남성과 여성 모두 포함된 코호트 연구에서 젠더 특이적 그룹에서는 적색육 및 가공육 섭취가 1일 당 100 g씩늘어날수록 대장암 발생 위험이 1.23배 유의적으로 증가하였지만(RR, 1.23; CI, 1.14-1.32), 젠더 특이적이지 않은 그룹에서는 유의적인 상관관계를 보이지 않았다(RR, 1.13; CI, 0.90-1.35). 가공육 섭취가 1일 당 50 g씩 늘어날수록 젠더특이적 그룹에서는 대장암 발생 위험이 28% 증가하였고(RR, 1.28; CI, 1.15-1.40), 젠더 특이적이지 않은 그룹에서는15% 증가하였다(RR, 1.15; CI, 1.03-1.27).
결론: 젠더 차이를 고려하여 식이섭취 조사도구를 개발하는 것이 영양역학 연구의 정확성을 향상시킬 수 있다.
ISSN
2234-2141
URI
https://hdl.handle.net/10371/206409
DOI
https://doi.org/10.15384/kjhp.2018.18.3.127
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  • College of Human Ecology
  • Department of Food and Nutrition
Research Area epidemiology, nutrition, nutritional epidemiology, 만성질환 예방 및 관리에 관한 영양역학 연구

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