Browse

Physicochemical Characteristics and Anti-Oxidant Activities of Farm-Cultivated and Mountain-Cultivated Ginseng Seeds
인삼 및 산양삼 씨앗의 이화학적 특성 및 항산화능

Cited 0 time in Web of Science Cited 0 time in Scopus
Authors
김유정
Advisor
황금택
Major
생활과학대학 식품영양학과
Issue Date
2017-08
Publisher
서울대학교 대학원
Keywords
Anti-oxidantDefatted ginseng seed mealFarm-cultivated ginsengGinseng seed oilMountain-cultivated ginseng
Description
학위논문 (석사)-- 서울대학교 대학원 생활과학대학 식품영양학과, 2017. 8. 황금택.
Abstract
인삼(Panax ginseng Meyer)은 항노화, 항염증, 항산화, 항종양과 같은 생리 활성을 지닌 약용 식물로 널리 사용되어 왔다. 재배 조건이 인삼의 씨앗, 씨앗 기름, 잎, 뿌리의 화학적 특성에 미치는 영향에 대한 연구들이 보고 되었으나, 인삼 및 산양삼의 씨앗 기름과 씨앗 탈지박에 대한 연구는 부족하다. 따라서 본 연구에서는 인삼 및 산양삼 씨앗 기름의 이화학적 특성을 분석하고 탈지한 씨박의 항산화 물질과 항산화능을 측정하였다. 인삼 및 산양삼 씨앗의 조지방, 조단백질, 조회분의 함량은 각각 17.9-22.1, 11.5-15.2, 1.4-1.7%(dry basis)이었다. 인삼 및 산양삼 씨앗 기름의 95% 이상이 불포화 지방산이었고, 주요 지방산은 올레산(77.9-78.5%)과 리놀레산(16.6-17.4%)이었다. 산양삼 씨앗 기름은 인삼 씨앗 기름보다 Hunter b 값이 유의적으로 높았고, carotenoid (4.3 μg β-carotene equivalent/g oil), β/γ-tocotrienol (3.7 mg/100 g oil), δ-tocotrienol (0.2 mg/100 g oil), squalene (405.3 mg/100 g oil) 함량이 유의적으로 더 많았다(p<0.05). 씨앗 기름의 주요 phytosterol은 β-sitosterol (48.1-83.6 mg/100 g oil)이었고 산양삼 씨앗 기름에 가장 많았다. 인삼 및 산양삼 탈지 씨박의 조사포닌 함량은 7.9-8.5 mg/g dried meal이었다. 산양삼의 탈지한 씨박 추출물은 인삼의 탈지한 씨박 추출물보다 총 폴리페놀(28.1 mg gallic acid equivalent/g dried extracts)과 플라보노이드(5.5 mg quercetin equivalent/g dried extracts)가 유의적으로 많았다(p<0.05). 또한, 산양삼의 탈지한 씨박 추출물의 DPPH와 ABTS 라디칼 소거능, FRAP 값이 가장 높았다 (p<0.05). 결론적으로 재배 환경은 인삼 및 산양삼 씨앗 기름의 이화학적 특성 및 탈지한 씨박의 항산화물질과 항산화능에 영향을 미칠 수 있을 것으로 판단한다.
Background: Ginseng (Panax ginseng Meyer) has been well known for a medicinal plant. Effect of cultivations on chemical characteristics of ginseng plants has been studied. However, seed oils and defatted seed meals from farm-cultivated (FG) and mountain-cultivated ginsengs (MG) have not been studied.
Methods: Fatty acid compositions, carotenoids, tocols, squalene, and phytosterols of seed oils from two FG and one MG were analyzed. Crude saponin contents, phenolic and flavonoid contents, and anti-oxidant activities of defatted seed meals from the FG and MG were also determined.
Results: Crude lipids, crude proteins, and ash in the seeds were 17.9-22.1% (dry basis), 11.5-15.2%, and 1.4-1.7%, respectively. The major fatty acid in the seed oils was oleic acid (77.9-78.5%), followed by linoleic acid (16.6-17.4%). The seed oils from MG had higher Hunter b value, carotenoids (4.3 μg β-carotene equivalent/g oil), β/γ-tocotrienol (3.7 mg/100 g oil), and δ-tocotrienol (0.2 mg/100 g oil), and lower α-tocotrienol (20.8 mg/100 g oil) than the others. The MG seed oils had also more squalene (405.3 mg/100 g oil) than the others. The major phytosterol in the oils was β-sitosterol (48.1-83.6 mg/100 g oil) with MG the highest. Crude saponins in the defatted ginseng seed meals were 7.9-8.5 mg/g dried meal. Defatted seed meal extracts from MG had more total phenolics (28.1 mg gallic acid equivalent/g dried extracts) and flavonoids (5.5 mg quercetin equivalent/g dried extracts), and higher DPPH or ABTS radical scavenging activities and ferric reducing anti-oxidant power than the others.
Conclusion: Physicochemical characteristics of ginseng seed oil and anti-oxidant activities of defatted ginseng seed meal might be affected by cultivation environment.
Language
English
URI
http://hdl.handle.net/10371/137894
Files in This Item:
Appears in Collections:
College of Human Ecology (생활과학대학)Dept. of Food and Nutrition (식품영양학과)Theses (Master's Degree_식품영양학과)
  • mendeley

Items in S-Space are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

Browse