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Whole Fruit and Fruit Juice Consumption Related with Obesity and Metabolic Syndrome in Korean Adults : 한국 성인의 과일 및 과일주스 섭취와 비만 및 대사증후군과의 연관성

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Authors

최아름

Advisor
정효지
Major
보건대학원 보건학과
Issue Date
2019-02
Publisher
서울대학교 대학원
Description
학위논문 (석사)-- 서울대학교 대학원 : 보건대학원 보건학과, 2019. 2. 정효지.
Abstract
Background/Objective : Fruit consumption is known to be beneficial to health. However, the health benefits of fruit juice are controversial due to its high sugar content. This study aimed to compare sociodemographic and dietary characteristics by the status of whole fruit and fruit juice consumption and to examine their associations with the risk of obesity and metabolic syndrome.

Subject/Methods : Using data from the 2012–2015 Korea National Health and Nutrition Examination Survey, a total of 10,460 adults (4,082 men and 6,378 women) aged 19–64 years were included in the study. Frequency of whole fruit and fruit juice consumption were evaluated using a food frequency questionnaire, and dietary sugar intake was calculated using a 24-hour recall. Obesity and abdominal obesity were determined using body mass index and waist circumference. Metabolic syndrome was defined on the basis of the National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel Ⅲ. Multiple logistic regression analysis was performed to examine the associations between frequency of whole fruit or fruit juice consumption and obesity and metabolic syndrome abnormalities.

Results : The percentage of participants who consumed whole fruit daily was 32.6%, while 52.3% consumed fruit juice rarely. The participants who frequently consumed whole fruits tended to be older and have higher education and income levels, whereas those who frequently consumed fruit juice tended to be younger and have higher education level. The average intake of total sugars was 14.9% of total energy which was within the recommended range (< 20% of total energy) for Koreans. The average intake of sugars from processed foods was 8.9% and that from fruits was 3.6% of total energy. Regarding whole fruit consumption, participants who consumed ≥1 time/day were associated with a reduced prevalence of obesity(OR 0.81, 95% CI 0.68–0.96, p for trend=0.0088), abdominal obesity(OR 0.81, 95% CI 0.67–0.97, p for trend=0.0152), and elevated blood pressure(OR 0.74 95% CI 0.61–0.88, p for trend=0.0013) compared to participants who consumed whole fruit ≤1 time/week. However, fruit juice consumption showed no association with obesity, abdominal obesity, and metabolic syndrome.
과일은 식이섬유와 비타민이 풍부하여 건강에 유익한 것으로 알려져 있지만, 동시에 많은 양의 당을 함유하고 있다. 과일을 가공하여 만든 과일주스는 과일에 비해 식이섬유와 비타민이 적고 당류 함량이 높기 때문에, 과일주스가 건강에 미치는 영향은 과일과 다를 것이라 예상된다. 그러나 아직까지 과일 및 과일주스가 건강에 미치는 영향에 대한 차이가 명확히 밝혀지지 않았으며, 과일 및 과일주스 섭취와 비만 및 비만 관련 질환에 관한 논의는 계속해서 진행 중이다. 본 연구는 과일 및 과일주스 섭취에 따른 대상자의 특성을 파악하여 비교하고, 과일 및 과일주스 섭취와 비만 및 대사증후군과의 연관성을 분석하고자 수행되었다.
본 연구는 2012-2015년 국민건강영양조사에 참여한 만19세~64세 성인 10,460명(남성 4,082명, 여성 6,378명)을 대상으로 하였다. 과일 및 과일주스 섭취량은 식품섭취빈도조사지를 활용하여 산출하였고, 당류 섭취량은 24시간 식사조사 자료와 기구축된 총 당류 함량 데이터베이스를 연계하여 산출하였다. 비만 및 복부비만은 체질량 지수(BMI, kg/m²)와 허리둘레를 기준으로 분류되었다. 대사증후군은 NCEP ATP Ⅲ (National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel Ⅲ)의 기준을 따라 정의되었다. 다중 로지스틱 회귀분석을 통해 과일 및 과일주스 섭취와 비만 및 대사증후군과의 연관성을 분석하였다.
과일을 매일 섭취하는 대상자의 비율은 32.6%였고, 과일주스를 거의 먹지 않는 대상자의 비율은 52.3%였다. 본 연구에 포함된 10,460명의 총 당류 섭취량은 총 에너지 섭취량의 14.9%였고, 가공식품을 통한 당류 섭취량은 총 에너지 섭취량의 8.9%로 한국인의 권장 섭취기준(총 에너지 섭취량의 20% 미만) 안에 있었다. 과일섭취는 비만, 복부비만, 고혈압과 유의한 음의 상관관계를 가지는 것으로 나타난 반면, 과일주스 섭취는 비만, 복부비만, 대사증후군과 관련이 없었다.
본 연구의 결과 당류 섭취량이 권장 섭취기준 안에 있는 한국 성인의 경우 과일 섭취가 비만 및 대상증후군 위험요인에 보호적인 효과를 나타냄을 알 수 있다.
Language
eng
URI
https://hdl.handle.net/10371/151083
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