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삼차원 그래핀/Fe3O4 스펀지와 에너지 하베스팅으로의 응용에 관한 연구 : 3D graphene/Fe3O4 spong and its energy harvesting application

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Authors

이상일

Advisor
김용협
Major
공과대학 기계항공공학부
Issue Date
2013-02
Publisher
서울대학교 대학원
Keywords
graphene
Description
학위논문 (석사)-- 서울대학교 대학원 : 기계항공공학부, 2013. 2. 김용협.
Abstract
그래핀(graphene)은 우수한 물성을 지녀 발견 당시부터 지금까지 많은 연구가 진행되고 있다. 그래핀은 화학적으로 안정적이고 물리적으로 그 강성이 뛰어나 다양한 분야에의 응용이 되고 있다.

그래핀이 우수한 물성을 지니고 있지만 실용화 단계로의 발전은 아직 도달하지 못 하였다. 그래핀 자체의 특성은 좋지만 실용화를 위한 대형화, 대량생산 기술이 부족하며, 대형화, 대면적화 시 그래핀 본연의 우수한 물성이 사라지는 어려움이 있다. 이에 대형화를 시에도 그래핀 본연의 성질을 잃지 않고 우수한 물성을 유지한 체 실용화를 할 수 있기 위한 연구가 많은 연구팀에서 진행이 되고 있다.

본 연구에서는 그래핀 옥사이드를 이용한 대형화 그래핀 구조물을 만드는 동시에 기능기들을 환원시켜 제거하여 전기적으로 본래 그래핀의 우수한 전기적 물성을 이용하는 동시에 대형화를 통한 실용화에 중점을 두어 에너지 수확 장지를 만드는데 성공하였다.

철이온과 그래핀 옥사이드를 합성하여 Fe3O4 입자가 그래핀 면 위에 고르게 붙은 삼차원 그래핀/Fe3O4 스펀지를 생성하고 그 스펀지를 이용하여 전자기 유도 현상을 유도하여 기계적 에너지를 전기적 에너지로 바꾸는데 성공하였다.
Graphene with excellent properties has been studied by many researchers since the time its found. Graphene is attractive in many fields of application because of its chemically stability and high physical strength.

Although graphene has excellent properties, its commercialization is limited. Actually large scale of graphene technology is difficult and large scale graphene has damages that make graphenes properties inhibit. Therefore nowadays many researchers develop the large scale graphene technology without losing the excellent properties for commercialization.

In this study, our group make large three dimensional graphene structure using graphene oxide. The graphene structure has good electrical properties, because graphene oxdie is reduced and functional groups are removed. We succeeded in making a commercialization focus on the energy harvesting device using the 3D graphene structure.
Language
Korean
URI
https://hdl.handle.net/10371/123698
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