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High temperature stress response of agronomic traits in soybean and mungbean

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Authors
하수연
Advisor
이석하
Major
농업생명과학대학 식물생산과학부
Issue Date
2016-02
Publisher
서울대학교 대학원
Keywords
High temperaureSoybeanMungbean
Description
학위논문 (석사)-- 서울대학교 대학원 : 식물생산과학부 작물생명과학 전공, 2016. 2. 이석하.
Abstract
기후변화에 따른 고온 스트레스에 대한 콩과 녹두의 반응양상을 관찰하고 이에 적응력이 강한 품종을 찾고자 수행되었다. 콩은 총 9개의 품종을 사용하였고, 녹두는 2개의 품종으로 연구를 진행하였다. 고온 스트레스의 정도에 대한 생리적 반응을 평가하기 위해 온도처리는 외기온도를 기준으로, 1.5℃, 3.0℃, 5.0℃ 높은 온도를 처리해준 상태로 콩과 녹두를 생육하였다.
전체적으로 콩의 생육에 영향을 주는 표현형인 경장과 가지(branch)의 개수가 지속적으로 증가하다가 외기온도보다 5.0℃ 높은 처리 구에서는 생육이 다시 감소하는 추세를 관찰할 수 있었던 반면, 온도가 증가할수록 개화기는 점차 빨라졌으며 콩의 생산량에 영향을 미치는 꼬투리의 개수나 한 꼬투리 내 종자의 개수 역시 점점 증가하는 양상을 보였다. 콩은 9개의 품종 가운데 SS0404-T5-76 품종의 경우 온도변화와 그에 따라 주요 농업형질의 표현형이 모두 매우 높은 유의성을 가지고 있었으며, 온도가 증가함에도 수량의 증가 양상을 보였기에 다른 품종에 비해서 고온 스트레스에 적응력이 뛰어난 품종임을 확인 할 수 있었다.
녹두는 콩보다 열대기후에 좀 더 강한 작물이기에 공시한 2품종 모두에서 생육에 영향을 주는 경장과 가지의 개수가 꾸준히 증가하는 양상을 보이고 있었으며, 수량 구성요소인 꼬투리의 개수와 한 꼬투리 내 종자의 개수는 선화녹두의 경우 고온에 지속적으로 증가하는 추세를 보였으므로 고온적응성이 경기재래에 비해 더 우수한 것으로 판단되었다.
Climate change is an important factor for agricultural which is caused by the release of greenhouse gases into the atmosphere. It causes global warming which is predicted to have a negative effect on plant growth generally and crop yield due to the damaging effect of high temperatures on plant development.
In this study, we conducted to investigate the response of phenotype of agronomic traits on high temperature in soybean [Glycine max] and mungbean [Vigna radiata] and finally to find the breeding material adaptive to high-temperature stress. We used nine soybean genotypes and two mungbean genotypes as planting materials. It was grown in four different temperature level plastic houses (normal field condition without plastic cover as the control (T1), T1+1.5℃(T2), T1+3.0℃(T3) and T1+5.0℃(T4)) to evaluate physiological response to high-temperature stress. Growth type traits such as plant height and the number of branches increased up to T3 treatment and decreased from T3 treatment in soybean. Flowering was faster with higher temperature and yield components like the number of pods and the number of seeds per pod continuously increased with increasing temperature. SS0404-T5-76 is one of the nine genotype we used, which was very highly significant on major agronomic traits at high temperature and was the increased production with increasing temperature. As a result, it is a promising breeding material to adaptive on high-temperature stress. Plant height and the number of pods consistently increased with increasing temperature in Sunhwanogdu and Gyunggijaerae and yield component like the number of pods and number of seed per pods also increased on high temperature in mungbean. Sunhwanogdu had a much pods number, and it had adaptability of high temperature than Gyunggijaerae.
Language
English
URI
https://hdl.handle.net/10371/125588
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Appears in Collections:
College of Agriculture and Life Sciences (농업생명과학대학)Dept. of Plant Science (식물생산과학부)Theses (Master's Degree_식물생산과학부)
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