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적동소재의 조리기구 제작 연구 : Research of cooking utensils made of copper material

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Authors

정승현

Advisor
서도식
Major
미술대학 디자인학부 공예전공
Issue Date
2013-08
Publisher
서울대학교 대학원
Keywords
적동조리기구반응성열전도율실용
Description
학위논문 (석사)-- 서울대학교 대학원 : 디자인학부 공예전공, 2013. 8. 서도식.
Abstract
음식을 조리하기 위해 사용하는 조리기구는 인류가 불을 이용하면
서부터 지금까지 사용되고 있다. 그리고 먹는 음식이 발달함에 따라
조리기구의 모습도 바뀌어왔다. 적동 조리기구는 서양의 요리에 즐
겨 사용되고 있으나, 현재 우리나라에서 적동으로 제작된 조리기구
는 쉽게 찾을 수 없다.
적동 조리기구는 소재의 원가가 비싸기 때문에 다른 소재의 조리
기구에 비해 고가이다. 그럼에도 서양의 요리전문가들이 적동 조리
기구를 사용하는 이유는 특별한 장점이 있기 때문이다.
적동은 다른 소재에 비해 빠른 열전도성을 가지고 있어 열을 가할
경우 다른 소재보다 열을 균일하게 전달하며, 조리시간을 단축시켜,
가열로 인해 손실되는 영양분과 수분을 최소화하여 음식의 맛을 살
려준다.
하지만 적동은 시간이 경과함에 따라 산화피막(CuO)이 생기며, 열
을 가할 경우 색이 변하는 성질이 있다. 이 문제를 해결하기 위해
다양한 소재가 코팅에 사용되었으나, 이번 연구에서는 경제성과 효
율성을 고려하여 주석을 코팅의 소재로 사용하였다.
소재가 가지는 실용적인 장점을 바탕으로 특정한 요리를 위한 조
리기구나 일반적인 요리를 위한 조리기구들을 수공제작기법을 활용
하여 제작하였다. 그리고 조형적 실험과 연구로 현대적으로 해석될
수 있는 적동 조리기구를 제작해 보았다.
이번 연구가 국내에 잘 알려져 있지 않은 적동 조리기구를 재인식
하고, 그것이 가진 아름다움과 실용적인 기능성에 대해 탐색해 볼
수 있는 계기가 되기를 바란다.
Cooking appliances have been used ever since mankind started using
fire. As a variety of food culture developed along history, cooking
utensils have developed and diversified accordingly. Copper cooking
utensils have been widely used in Western cooking, yet they are
rare to be found in cookery of Korea.
The production cost of copper cookware is fairly high compared to
those of other materials. The reason why many of the top
professional Western cuisine chefs insist on using copper cooking
utensils nevertheless, lies on the fact that they have their peculiar merits.
Copper has high heat conductivity, which allows even heat transfer
than any other medium. As a result, it shortens the cooking time,
minimizing the loss of nutrition and water but maximizing the taste.
However after a certain amount of time, copper forms oxide
coatings on its surface and changes color when heated. Therefore,
there have various attempts to improve such quality by trying out
different material for its coating. This study focuses on using tin
plate, which is relatively economic and efficient.
This research is about producing cooking utensils of both – a more
particular kind and a more commonly used kind by hand, based on
the practical advantages of the material. It also experiments with
forms and structure, in order to be analyzed in contemporary terms.
Through this study, I aim to re-acknowledge and appeal copper as
a medium for cooking utensils, by exploring its beauty and
practicality.
Language
Korean
URI
https://hdl.handle.net/10371/128982
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