Browse

대구시 남구 숲 공원 조성계획 : 캠프워커 반환 공여지를 중심으로 : A Planning for Forest Park of Nam-Gu, Daegu city : Focusing on the Returning land of chartered area in Camp Walker

Cited 0 time in Web of Science Cited 0 time in Scopus
Authors

김태은

Advisor
조경진
Major
환경대학원 환경조경학과
Issue Date
2014-08
Publisher
서울대학교 대학원
Keywords
미군 반환 공여지캠프워커숲 공원단계별 조성계획대구시 남구Returning landCamp WalkerForest ParkPhased development planNam-Gu Daegu city
Description
학위논문 (석사)-- 서울대학교 환경대학원 : 환경조경학과, 2014. 8. 조경진.
Abstract
현대 도시 구조에 있어 공원 및 녹지공간은 그 중요성과 의미를 더하고 있다. 이러한 가운데 우리나라의 주요 도시는 산업화시기를 거치며 경제적인 성장은 이루었으나, 무계획적인 개발로 인해 도시를 구성하는 요소 간에 균형 있는 체계를 구축하지 못하였다. 이 중 녹지공간의 부족이라는 문제는 전국 대부분의 도시에서 공통적으로 나타나고 있다. 새로운 공원 및 녹지 공간의 마련 또한 여의치 않은 상황에서, 미군기지의 이전으로 발생한 공간은 도시 내 부족한 녹지 공간을 확보하는 기회로 주목받는다. 특히, 대구시 남구에 자리한 캠프워커는 전체 부지 중 일부분이 반환되어, 다른 도시의 미군 반환 부지의 공원화 구상과는 차별화된 계획이 요구되었다.
일반적인 미군 반환 부지의 공원화와는 다른 대구시 캠프워커의 공원화 계획을 위해 본 논문은 단계별 계획안을 마련하였다. 이러한 단계별 계획안을 마련하게 된 배경은 세 가지이다. 첫째는 전체 부지 중 일부가 먼저 반환된다는 사실이고, 둘째는 장기적인 관점에서 도시 내 비선호시설인 미군 부대의 완전한 반환을 상정할 필요가 있다는 것이다. 셋째는 부지의 반환이 공원 뿐 아닌, 대구시 주요 도로의 개통을 실현하여 도시구조적인 변화를 포함하고 있음이다.

이와 같은 단계별 계획을 구현하기 위해 본 연구에서 제안한 설계개념은 숲 공원이다. 숲 공원은 풍부한 수목이 부여하는 효과를 활용하는 가운데, 현대 도시공원의 역할로 주목받는 사회교육과 커뮤니티 활동을 수용하는 공원이다. 대상지를 숲 공원으로 조성하고자 하는 근거는 네 가지로 요약된다. 첫째, 소음의 저감이다. 전체부지 반환 이전, 여전히 이웃하는 캠프워커에서 발생하는 소음과 3차 순환도로로 인한 새로운 소음으로부터 인근 주민들의 피해를 최소화 한다. 둘째는 정서적 안정의 측면이다. 숲이 완성단계에 이르러 숲 자체가 부여하는 심리적 안정 효과와 더불어, 주민의 참여로 숲을 조성하는 과정을 통해 정서적 안정을 기대한다. 셋째는 인근주민의 요구를 수용하는 차원이다. 연구자가 실시한 설문조사를 통해 수목이 풍부한 공원에 대한 요구를 확인할 수 있었다. 마지막으로 도시 가장자리와 산지의 연계방안을 제안하기 위함이다. 이는 대구시의 녹지 네트워크 계획과 연동하는 것으로 산지로 둘러싸인 대구시의 특성으로부터 기인한다.

단계별로 조성되는 캠프워커 숲 공원의 1단계 계획은 반환이 임박한 헬기장과 동편 활주로 부지를 중심으로 상세 설계를 실시하는 것이다. 상세 설계 중 헬기장 부지에는 풍부한 수목을 바탕으로 건축물을 보존하여 장소성을 살리고자 하였다. 더불어 커뮤니티 정원과 건축 공간으로 주민들 간의 유대에 기여하고, 인접한 미군들과 함께할 수 있는 영어 학교 등의 프로그램을 도입하였다. 동편 활주로 부지는 운동과 산책의 공간으로 설정하였다. 이때 이용자가 숲 혹은 숲길의 감상을 체험할 수 있도록 계획하였다. 2단계 계획은 서편 활주로 부지로 숲 공원을 확장시키는 것이다. 서편 활주로 부지의 반환 시, 도로의 연장 뿐 아닌 수목을 통한 숲 공원의 확장을 제안한다. 마지막 3단계는 캠프워커 부지 전체에 대한 숲 공원 조성계획이다. 부지 전체 계획은 남구에 부족한 문화시설을 기존의 미군 건물을 활용하여 이루는 가운데, 배후에 존재하는 앞산의 수목을 부지 내 녹지 공간으로 확장시키는 것을 주요 내용으로 한다. 이 경우, 기존 1, 2단계에서 조성한 숲 공원과의 연계를 통하여, 캠프워커 부지 전체에 숲 공원을 조성하게 된다.

캠프워커 부지에 숲 공원을 조성하여 기대하는 의의는 다음과 같다. 첫째, 인근 지역과 자연의 회복이다. 대상지 인근의 주민들은 오랜 시간 미군기지로부터의 소음으로 고통을 받아왔다. 더불어 기지 내의 토양도 기름 유출로 인한 오염 피해를 겪었다. 이와 같은 피해의 상황들은 숲이 부여하는 정서적 안정과 토양 정화와 같은 효과들로 회복을 기대할 수 있다. 둘째는 도시구조의 회복과 연동하는 측면이다. 헬기장과 동편 활주로가 반환되는 첫 단계를 통해 3차 순환도로의 일부가 반환되고, 이어 서편 활주로가 반환되면 3차 순환도로가 완전하게 개통된다. 그리고 부지 전체가 반환되면 대구시 중심과 앞산을 남북으로 잇는 도로가 개통되어, 주요도로의 반환을 통한 도시구조의 회복이 이루어지게 된다. 이와 같은 도시구조의 변화와 대상지의 숲 공원은 숲의 천이와 같은 확장성을 근간으로 도시구조의 회복과 연동할 수 있다. 마지막으로 대구시 도시 가장자리의 녹지 공간마련에 대한 방안을 제시한다는 점이다. 대구시는 대표적인 분지지형으로 도시지역을 주변의 산지가 감싸고 있다. 이 두 공간은 녹지 네트워크의 연결 구상만 있을 뿐 실질적인 차원의 연동의 방안은 마련되어 있지 않았다. 따라서 본 연구에서 제안한, 산지 저지대에 생육하는 수목을 도시 가장자리에 끌어들이는 방식은 대구시가 구상하는 녹지 네트워크 구상에의 실천적 방안이 될 수 있을 것이라 기대한다.
Parks and green spaces are important in a modern urban structure. Though South Koreas major cities have been achieving economic growth in the industrialization era, they lack a balanced system due to designless development. Particularly, the shortage of green space is common in major cities in the whole country. In areas where new parks and green spaces cannot be easily secured, the space produced due to the relocation of the US Army base is spotlighted as an opportunity to create green spaces. Particularly, with part of the entire land of Camp Walker in Nam-gu, Daegu City returned, a plan to construct parks therein has been demanded, as well as on other lands returned by the US Army in other cities.

To establish a park construction plan for the Camp Walker in Daegu City, which is different from normal park construction on other lands returned by the US Army, a phased plan is provided in this paper. The background for establishing such phased plan can be explained in three points. First, part of the whole land will be returned beforehand. Second, it is necessary to propose the complete return of a non-preference facility, the American Army base in the city, in the long term. Finally, the returned land can change the citys structure not only through park construction thereon but also by openly connecting to major roads in Daegu City.

To realize such phased plan, the design concept proposed in this study is that of a forest park. A forest park is a park where social education and community activities, which are spotlighted as roles of modern city parks, can be accommodated using the effects of the abundant trees. The grounds for building a forest park on the subject land can be summarized in four points. First, it can reduce noise. Until the entire land is returned, it can minimize damages to neighboring residents from the noise produced at the Camp Walker, which is still nearby and generates new noise due to its Third Ring Road. Second, it stabilizes peoples emotions. When the forest is about to be completed, it is expected to stabilize peoples emotions through the process whereby the residents participate in the construction, along with the psychological stabilization effect rendered by the forest itself. Third, it accommodates neighboring residents demands. The questionnaire survey conducted in this study verified the respondents demand for a park with abundant trees. Finally, it can be used as a space for connecting the citys boundaries with its mountain areas. Such plan is linked with the green space network plan of Daegu City, and is based on Daegus characteristic as a city surrounded by mountains.

The Phase 1 plan for the Camp Walker Forest Park, which will be constructed in phases, involves the creation of a detailed design for the heliport and the eastern runway, the return of which is imminent. The detailed design tries to vitalize the heliport area by preserving the buildings surrounded by plentiful trees. On top of that, the design is meant to strengthen the ties among the residents through a community park and architectural space programs, and introduces programs that include the establishment of an English school where people get along with the neighboring US Army troops. The land of the eastern runway is set as a space for exercise and walking. The design was planned so that users can appreciate the forest and forest roads. The Phase 2 plan covers the western runway land, to which the forest park can be expanded. When the western runway land is returned, the plan proposes not only road extensions but also the expansion of the forest park by planting trees. The final Phase 3 plan intends to construct a forest park on the entire Camp Walker land. The major thrust of the plan is to expand the green space on the land by connecting it with the woods on Apsan Mountain and using the existing US Army buildings as cultural facilities, which Nam-gu lacks. In this case, a forest park will be constructed over the entire Camp Walker land by linking it with the forest parks constructed in Phases 1 and 2.

The significance of the construction of forest parks on the Camp Walker land is as follows. First, the forest park will recover neighboring areas and nature. Residents of the neighboring lands have been suffering from the noise generated by the US Army base for a long time. Moreover, the soil inside the base has been damaged by pollution due to oil spills. Such damages are likely to be resolved by the effects of the forest, such as emotional stabilization and soil remediation. Second, the forest park is linked to the recovery of the city structure. In Phase 1, wherein the heliport and the eastern runway are expected to be returned, a part of the Third Ring Road can be built. Later, when the western runway is returned, the Third Ring Road will be fully opened. In addition, when the entire land is returned, the road that will connect Daegus downtown area to Apsan Mountain from the south to the north will be opened. Thus, the recovery of the city structure will be completed through the return of its major roads.
Such changes in the city structure and the forest park on the subject land can be linked with the recovery of the city structure through its expansion, such as through forest construction.

Finally, the forest park presents ideas for securing green spaces at the city edges of Daegu. Daegu City has a typical basin topography, being surrounded by mountains. There have been ideas to build a green network that connects the city with the mountains, but the connection plan has yet to be established. Therefore, the method proposed in this study that attracts trees growing in low mountain areas to the city edges is expected to be a practical plan for implementing the green network concept desired by Daegu City.
Language
Korean
URI
https://hdl.handle.net/10371/129718
Files in This Item:
Appears in Collections:
Graduate School of Environmental Studies (환경대학원)Dept. of Landscape Architecture (환경조경학과)Theses (Master's Degree_환경조경학과)
  • mendeley

Items in S-Space are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

Browse