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한국 성인의 식사패턴과 체지방 및 대사상태를 고려한 비만과의 연관성 : Association between dietary patterns and obesity according to body fat and metabolic status among Korean adults

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Authors
정진영
Advisor
정효지
Major
보건대학원 보건학과(보건학전공)
Issue Date
2019-02
Publisher
서울대학교 대학원
Description
학위논문 (석사)-- 서울대학교 대학원 : 보건대학원 보건학과(보건학전공), 2019. 2. 정효지.
Abstract
연구 목적: 본 연구는 한국인의 식사 패턴을 파악하고 식사 패턴과 체질량지수 (Body Mass Index), 허리둘레, 체지방률을 고려한 비만 및 대사 상태를 고려한 비만과의 연관성을 분석하고자 수행되었다.

연구 방법: 본 연구는 2008-2011 국민건강영양조사에 참여한 19세 이상 성인 10,570명을 대상으로 하였다. 식사 패턴 분석을 위하여 국민건강영양조사의 24시간 회상 자료를 사용했고, 총 18개의 식품군의 각 식품군 에너지 섭취 기여율을 이용하여 식사 패턴을 추출했으며, 각 식사 패턴 점수를 4분위로 분류했다. 비만은 체질량지수 (Body Mass Index
BMI) 기준 비만 (BMI≥25kg/m2), 허리둘레 기준 복부비만 (남성 ≥90cm, 여성 ≥85cm), 체지방률 기준 비만 (남성 ≥25%, 여성 ≥35%) 으로 정의하였고, 대사적 상태를 고려하여 대사적으로 건강하지 못한 비만, 대사적으로 건강하지 못한 복부비만, 대사적으로 건강하지 못한 체지방률 기준 비만을 추가적으로 정의했다. 대사적 건강 상태는 National cholesterol education program adult treatment pane Ⅲ (NCEP ATPⅢ) 기준의 5가지 기준 중 3가지 기준 이상 해당되는 경우를 대사적으로 건강하지 않은 상태로 정의했다.

연구 결과: 식사 패턴 분석을 통하여 흰 쌀밥 및 김치 패턴, 해산물, 오일류 및 당류 패턴, 육류 및 알코올 패턴, 곡류, 두류, 견과류 및 과일류 패턴이 추출되었고, 각 식사 패턴 별 설명력은 11.1%, 8.2%, 7.2%, 6.8% 이었다. 여성의 흰 쌀밥 및 김치 패턴 점수와 복부비만 위험성 간의 양의 연관성을 확인했고 (Q4: OR=1.08, 95%CI=1.08~1.82, P-for trend=0.0121) 여성의 곡류, 두류, 견과류 및 과일류 패턴 점수와 복부비만 (Q4: OR=0.71, 95%CI=0.56~0.90, P-for trend=0.0125), 체지방률을 고려한 비만 (Q4: OR=0.79, 95%CI= 0.66~0.95, P-for trend=0.0137), 대사적으로 건강하지 못한 체지방률 기준 비만 (Q4: OR=0.65, 95%CI=0.45-0.95, P-for trend=0.0314) 위험성과의 역의 연관성을 확인했다. 더욱이 본 연구를 통해 곡류, 두류, 견과류 및 과일류 패턴 점수와 대사적으로 건강하지 못한 비만의 위험성 간의 양의 연관성을 남녀 모두에게서 확인할 수 있었다 (남성: Q4: OR=1.69, 95%CI=1.15~2.50, P-for trend=0.0032, 여성: Q4: OR=1.63, 95%CI=1.10~2.43, P-for trend=0.0278). 모든 값은 나이, 소득 수준, 교육 수준, 흡연 여부, 음주 여부, 걷기 실천 여부 및 일일 에너지 섭취량으로 보정하였다.

결론: 본 연구를 통하여 한국 여성에서 흰 쌀밥 및 김치 식사 패턴이 복부비만의 위험을 증가시킬 가능성과 곡류, 두류, 견과류 및 과일류 식사 패턴이 복부비만, 체지방률 기준 비만 및 대사적으로 건강하지 못한 체지방률 기준 비만의 위험을 감소시킬 가능성을 확인하였으며, 추후 코호트 연구나 임상시험 연구를 통해 원인적 연관성을 확인할 필요성이 있다고 사료된다.
Purpose: The purpose of this study was to examine the association between dietary pattern and obesity according to BMI, waist circumference, body fat percent and metabolic status among Korean adults.

Methods: Using data from the 2008-2011 Korean National Health (KNHANES) and Nutrition Examination Survey, a total of 10,570 subjects aged over 19 years were included in this study. Based on 24-recall dietary data of KNHAES, it was classified into 18 food groups and food pattern analysis was conducted. Then the subjects were classified in to four groups according to quartile of dietary pattern score. Obesity was defined by BMI (≥25kg/m2), Waist circumference (men ≥90cm, women ≥85cm), Body fat percent (men ≥25%, women ≥35%). Additionally, obesity was defined by the joint of each obesity definition and metabolic health status as Metabolically Unhealthy Obesity, Metabolically Unhealthy Abdominal Obesity, and Metabolically Unhealthy Obesity by Body Fat Percent. Metabolic health status was diagnosed by National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel Ⅲ (NCEP ATP Ⅲ) criteria.

Results: Four dietary patterns were derived using factor analysis (white rice and kimchi pattern
sea food, oils and sweets pattern
meats and alcohols pattern
other grains, legumes, nuts and fruits pattern). Each dietary pattern explained 11.1%, 8.2%, 7.2%, 6.8% of the variation in food intakes. The White rice and kimchi pattern score was positively associated with abdominal obesity in women (Q4: OR=1.08, 95%CI= 1.08~1.82, P-for trend=0.0121). On the other hand, Other grains, legumes, nuts and fruits pattern score was inversely associated with abdominal obesity (Q4: OR=0.71, 95%CI=0.56~0.90, P-for trend=0.0125), obesity by body fat percent (Q4: OR=0.79, 95%CI= 0.66~0.95, P-for trend=0.0137), and MUOBFP (Q4: OR=0.65, 95%CI=0.45-0.95, P-for trend=0.0314) in women. Furthermore, we found positive association between Other grains, legumes, nuts and fruits pattern score and prevalence of MUO in both sex (In men Q4: OR=1.69, 95%CI=1.15~2.50, P-for trend=0.0032, In women Q4: OR=1.63, 95%CI=1.10~2.43, P-for trend=0.0278). All values were obtained after being adjusted for age, income level, education level, smoking, alcohol consumption, walking and daily energy intake.

Conclusions: This study suggests that Koreans White rice and kimchi pattern includes white rice and kimchi may be associated with increasing risk of abdominal obesity and Other grains, legumes, nuts and fruits pattern may be associated with lower risk of abdominal obesity, Obesity by body fat percent, and Metabolically unhealthy obesity by body fat percent especially in Korean women. It is necessary to confirm the causal relationship through cohort studies or clinical trial studies.
Language
kor
URI
https://hdl.handle.net/10371/151107
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Graduate School of Public Health (보건대학원)Dept. of Public Health (보건학과)Theses (Master's Degree_보건학과)
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