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Forced heated air vent and chlorine dioxide gas treatments to improve storability of onion (Allium cepa cv. Turbo) bulbs

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Authors

이재신

Advisor
이승구
Major
식물생산과학부(원예과학전공)
Issue Date
2012-02
Publisher
서울대학교 대학원
Description
학위논문 (석사)-- 서울대학교 대학원 : 식물생산과학부(원예과학전공), 2012. 2. 이승구.
Abstract
This study was conducted to elucidate effects of forced heated air vent on sprouting and chlorine dioxide (CD) gas on qualities of field cured onion Turbo bulbs. Forced heated air vent was conducted at 30oC for 8 days or 40oC for 4 days under the 60% relative humidity (RH), and then onion bulbs were stored at 5oC for 6 months. Skin moisture contents, weight loss, malondialdehyde (MDA), respiration rate, and sprouting were measured. CD gas was applicated on unpeeled and peeled onion bulbs, and onion skins inoculated with microorganism at the concentration of 1000, 500, or 250 ppmv for 1, 0.5, or 0.25 hour, then samples were stored at 0oC for 7 weeks. Visual appearance, weight loss, total soluble solids (TSS), pungency, firmness, total phenolic content, and reduction of the number of microorganisms were measured. Forced heated air vent treatment reduced the moisture contents of onion skins without any influence on the sprouting of onion bulbs. And application of CD gas on onion bulbs with intact skins reduced the number of microorganisms on onion surfaces without any deterioration in qualities of onion bulbs. Therefore, forced heated air vent is a postharvest process useful in the storage of onion bulbs and CD gas is a disinfectant applicable on onion bulbs for the storability.
노지 건조를 마친 양파 터보를 사용하여 강압 열풍 건조가 양파의 출엽에 주는 영향과 이산화염소 가스의 처리가 양파의 품질과 미생물에 어떤 영향을 주는지 밝혀내기 위하여 본 실험을 진행하였다. 강압 열풍 건조 처리는 60%의 상대습도 하에 30oC에 8일간 또는 40oC에서 4일간 진행되었으며, 처리된 양파는 5oC의 저장고에서 6개월간 저장되었다. 저장 기간 중 양파의 껍질 수분 함량, 중량 감소, 말론다이알데하이드 함량, 호흡 속도, 출엽 속도를 측정하였다. 이산화염소 가스는 벗긴 양파, 벗기지 않은 양파, 미생물을 접종한 양파껍질에 1,000, 500, 250 ppmv의 농도로 1, 0.5, 0.25 시간 동안 처리하였으며, 처리가 끝난 양파는 0oC에 7주간 저장되었다. 저장기간 중 외관, 중량 감소, 가용성 고형물, 매운 정도, 경도, 총 페놀 함량, 미생물의 개체수 감소를 측정하였다. 실험 결과, 강압 열풍 건조 처리는 양파의 출엽에 아무런 영향을 주지 않고, 껍질의 수분 함량을 감소시켰으며, 이산화 염소의 온전한 껍질을 가진 양파에 처리는 양파의 품질에 아무런 손상을 주지 않은 채, 양파 껍질의 미생물을 감소시켰다. 따라서, 강압 열풍 건조는 양파의 저장에 있어 유용한 수확후처리 과정이고, 이산화염소 가스는 양파의 저장성 증진을 위해 처리 가능한 살균제라 할 수 있다.
Language
eng
URI
https://hdl.handle.net/10371/155116

http://dcollection.snu.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000002038
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