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Effect of Various levels of Tapioca Residues on Growth Performance, Blood Profiles, Pork Quality and Feed Cost in Finishing Pigs : 비육돈 사료 내 타피오카 부산물의 수준별 첨가가 비육돈의 성장성적, 혈액성상, 도체특성 및 사료가격에 미치는 영향

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Authors
유성민
Advisor
김유용
Issue Date
2020
Publisher
서울대학교 대학원
Description
학위논문(석사)--서울대학교 대학원 :농업생명과학대학 농생명공학부,2020. 2. 김유용.
Abstract
본 연구는 서료 내 타피오카 부산물의 수준별 첨가가 비육돈의 성장 성적, 혈액성상, 도체특성 및 경제성에 미치는 영향을 검증하고자 수행하였다. 평균 체중 69.22 ± 3.985 kg의 3원 교잡종 ([Yorkshire × Landrace] × Duroc) 비육돈 140두를 공시하였으며, 6 주 동안 사양 실험이 진행되었다. 전체 4처리 5반복, 반복 당 7두씩 성별과 체중에 따라 난괴법 (RCBD; Randomized Complete Block Design)으로 배치하였다. 실험의 처리구는 1) T0 : 옥수수-대두박을 기초로 한 사료, 2) T3 : 기초사료 + 타피오카 부산물 3%, 3) T6 : 기초사료 + 타피오카 부산물 6%, 4) T9 : 기초사료 + 타피오카 부산물 9% 로 처리구를 구성 하였다. 사양실험 결과, 비육돈 사료 내 타피오카의 수준별 첨가에 따른 비육돈의 체중, 일당증체량, 일당사료섭취량에 유의적인 영향을 미치지 못하는 것으로 나타났다. 하지만, 사료효율에 있어서는 비육 후기 및 비육기 전체기간 동안에 타피오카를 첨가하였을 때 사료효율에서 유의적인 차이가 나타났다 (quadratic, P<0.01). 사료섭취량은 비육 후기 기간 동안에 사료 내 타피오카 부산물의 첨가량이 증가함에 따라 증가하는 경향을 나타내었다 (linear, P<0.08). 혈액성상 분석 결과, 모든 분석항목에서 유의적인 차이가 발생하지 않았다. 도축 후 채취한 등심근을 대상으로 한 일반성분 분석 결과 수분, 조단백질 및 조지방 함량에서 처리구간의 유의적인 차이가 발견되지 않았지만, 조회분 함량에서는 사료 내 타피오카 부산물의 첨가수준이 증가함에 따라 유의적으로 감소하는 효과가 나타났다 (linear, P<0.05). 도체 특성에서는 pH, 육색 및 이화학적 특성에서는 유의적인 차이가 발견되지않았다. 돈육의 산패도를 결정하는 TBARS 분석에서는 3일차와 7일차에서 유의적인 차이가 발생했지만, 모든 기간 동안에 모든 처리구의 수치가 정상 범위 내에 속해 있으므로 부정적인 영향이 나타나지 않았다. 돈육의 지방산 조성에서는 유의적인 차이가 나타나지 않았다. 경제성 분석 결과, 4-6주차와 0-6주차의 증체당 사료비에서 유의적인 차이가 나타났다 (quadratic, P<0.01). 또한 4-6주차의 총 사료비 (linear, P<0.05) 와 출하체중까지의 총 증체당 사료비에서 유의적인 차이가 나타났다 (quadratic, P<0.05). 하지만 출하일령에서는 유의적인 차이가 나타나지 않았다. 2019년 10월의 옥수수와 타피오카 부산물의 가격은 각각 240원kg, 200원/kg 이었다. 결론적으로 타피오카 부산물의 수준별 첨가는 9%까지 첨가하여도 비육기에서 성장성적과 돈육 품질에 부정적인 영향을 미치지 않는 것으로 나타났다.
This study was conducted to evaluate different levels of tapioca residue supplementation on growth performance, blood profiles, pork quality and feed cost in finishing pigs. A total of 140 finishing pigs ([Yorkshire × Landrace] × Duroc) with an average body weight of 69.22 ± 3.985kg, were used for 6 weeks feeding trial. Pigs were allotted into one of four treatments by body weight and sex in a randomized complete block (RCB) design. The treatments were included 1) Corn-SBM based diet (T0), 2) Corn-SBM based diet + 3% of tapioca residue (T3), 3) Corn-SBM based diet + 6% of tapioca residue (T6) and 4) Corn-SBM based diet + 9% of tapioca residue (T9). In feeding trial, there were no significant differences on body weight (BW), average daily gain (ADG) and average daily feed intake (ADFI). However, during late finishing period (4-6 weeks) and whole finishing phase (0-6 weeks) G:F ratio showed quadratic response (quadratic, P<0.01, P<0.01 respectively). The ADFI tended to increase linearly with increasing levels of tapioca residue in diet during late finishing period (linear, P<0.08). Blood profiles were not affected by dietary levels of tapioca residue. In proximate analysis of longissimus muscle, crude ash was decreased linearly with increasing tapioca residue levels (linear, P<0.05). Moisture, CP and crude fat were not affected by dietary tapioca treatments. In addition, significant differences were not observed on water holding capacity (WHC), cooking loss and shear force by dietary levels of tapioca residue. There were no significant differences in pH of pork and meat color. There were significant differences in TBARS values between 3rd and 7th storage periods although all of the values were within the normal range. In fatty acid composition, there were no significant differences among dietary treatments. There was significant difference in feed cost per weight gain during 4-6 week and 0-6 week (quadratic, P<0.01, P<0.01, respectively). Also there was significant difference in total feed cost per pig during 4-6 week (linear, P<0.05) and estimated total feed cost to market weight (quadratic, P<0.05). Days to market weight was not changed by dietary tapioca levels. Consequently, tapioca residue can be supplemented up to 9% in finishing pigs diet without detrimental effects on growth performance, blood profiles and pork quality with lower price of feed.
Language
eng
URI
http://dcollection.snu.ac.kr/common/orgView/000000160783
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Appears in Collections:
College of Agriculture and Life Sciences (농업생명과학대학)Dept. of Agricultural Biotechnology (농생명공학부)Theses (Master's Degree_농생명공학부)
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