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한국 성인의 지방 섭취와 부비동염과의 관련성 연구 : The association of fat intake with sinusitis in Korean adults

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Authors
김정윤
Advisor
정효지
Issue Date
2020
Publisher
서울대학교 대학원
Keywords
부비동염지방국민건강영양조사SinusitisFatKorean National Health and Nutrition Survey
Description
학위논문 (석사) -- 서울대학교 대학원 : 보건대학원 보건학과(보건학전공), 2020. 8. 정효지.
Abstract
서론 : 부비동염은 부비동 점막의 염증성 질환을 통칭한 것으로 비루, 비폐색, 재채기, 안면통, 발열 등의 증상을 나타낸다. 세계적으로 5~15%의 유병률을 보이며 호흡기 증상뿐만 아니라 삶의 질에도 영향을 미치며 사회적으로 큰 부담을 야기한다. 또한 부비동염은 천식, 수면장애, 폐쇄성 수면 무호흡증, 뇌졸중, 정신건강에 악영향을 미칠 수 있기 때문에 적극적인 관리가 필요하다. 부비동염의 위험요인으로 비용종, 알레르기 질환, 흡연, 연령, 직업, 주거환경, 소득수준이 알려져 있으며, 지방을 포함한 여러 가지 식이요인도 보고되고 있다. 고지방 식이의 식후 염증반응과 오메가-6 지방산의 전 염증성 매개체 생산 증가는 부비동 점막에 염증반응을 일으킬 수 있다. 오메가-3는 항염증 효과가 있어 부비동염과의 관계가 보고되었으며, 특히 에이코사펜타엔산에 의한 기도의 염증 반응을 감소시키는 메커니즘이 보고되었다. 하지만 지방 섭취와 부비동염간의 관계를 확인할만한 충분한 근거수준을 가진 연구가 부족하며, 현재까지 한국에서는 관련 연구가 없는 실정이다.

연구목적 : 본 연구의 목적은 한국 성인의 지방 섭취와 부비동염과의 관련성을 파악하고자 한다.

연구방법 : 국민건강영양조사 6, 7기 (2013~2018) 자료의 만 19세 이상 성인 중, 부비동염 유병 그룹 1,242명, 부비동염 비유병 그룹 18,072명을 포함한 총 19,314명을 대상자로 선정하였다. 지방은 총 지방, 포화지방산, 단일불포화지방산, 다가불포화지방산, 오메가-3 지방산, 오메가-6 지방산 섭취량을 포함하였으며, 국민건강영양조사에서 24시간 회상법으로 조사한 식품섭취량에 각 식품의 지방산 함량에 대한 식품성분표를 적용하여 추정된 지방 섭취량 자료를 사용하였다. 부비동염 진단은 국민건강영양조사 건강설문 이환 항목 중 부비동염 조사 항목에서 부비동염 의사진단 여부 문항의 답변을 사용하였으며, 있음에 답변한 응답자를 부비동염으로 구분하였다. 부비동염 이환경험 유무에 따른 대상자의 일반적 특성의 차이를 확인하기 위하여 범주형 변수는 카이제곱 검정, 연속형 변수는 회귀모형을 사용하였다. 지방 섭취량은 에너지 섭취 기여율을 계산하였으며, 섭취량에 따라 대상자를 3분위로 나누었다. 지방 섭취량과 부비동염과의 관련성은 다중 로지스틱 회귀분석을 이용하여 오즈비와 95% 신뢰구간을 계산하였다. 로지스틱 회귀분석 모델에서 보정변수는 성, 연령, 교육수준, 소득수준, 음주상태, 흡연상태, 체질량지수, 운동을 사용하였다. 또한 부비동염과 관련이 있는 일반적 변수의 영향을 확인하기 위해 대상자를 성별, 연령, 흡연상태, 음주상태, 소득수준에 따라 층화하여 다중 로지스틱 회귀분석을 수행하였다. 모든 통계적 유의수준은 α=0.05를 기준으로 하였다.

결과 : 부비동염 유병 그룹에서 총 지방, 포화지방산, 단일불포화지방산, 다가불포화지방산, 오메가-6 지방산의 섭취량이 유의하게 높았다 (P<0.05). 대상자 전체 자료를 사용하여 지방산 섭취와 부비동염 사이의 연관성 분석 결과 통계적으로 유의한 결과가 관찰되지 않았으나 음주상태, 소득수준에 따라 대상자를 층화하였을 때는 유의한 연관성이 관찰되었다. 지난 1년간 음주빈도가 주 2회 이상으로 높은 대상자에서, 총 지방 (T2 vs. T1: OR=1.62, 95% CI=1.08~2.41, T3 vs. T1: OR=1.61, 95% CI=1.05~2.46, P for trend=0.0379), 단일불포화지방산 (T3 vs. T1: OR=1.52, 95% CI=1.01~2.30, P for trend=0.0464), 오메가-6 지방산 (T2 vs. T1: OR=1.57, 95% CI=1.02~2.40, T3 vs. T1: OR=1.65, 95% CI=1.08~2.52, P for trend=0.0415) 섭취량이 많을수록 부비동염 유병률이 높았다. 소득수준이 중상 이상 대상자에서, 총 지방 (T3 vs. T1: OR=1.26, 95% CI=1.004~1.58, P for trend=0.0469), 오메가-6 지방산 (T2 vs. T1: OR=1.38, 95% CI=1.10~1.72, T3 vs. T1: OR=1.27, 95% CI=1.01~1.59, P for trend=0.0969) 섭취량이 많은 그룹의 부비동염 유병률이 섭취량이 적은 그룹보다 높았다. 성별, 연령, 흡연상태에 따라 대상자를 층화하여 분석하였을 때, 지방산 섭취와 부비동염 사이에 유의한 연관성이 관찰되지 않았다.

결론 : 한국 성인 중 지난 1년간 음주빈도가 높은 대상자에서, 총 지방, 단일불포화지방산, 오메가-6 지방산 섭취량 증가에 따라 부비동염 유병률이 높았고, 소득수준 중상 이상 대상자에서, 총 지방, 오메가-6 지방산 섭취량이 많을수록 부비동염 유병률이 높았다.
Introduction : Sinusitis refers to the inflammatory state of sinus mucosa, which causes symptoms such as rhinorrhea, nasal obstruction, cough, facial pain, and fever. It has a prevalence rate of 5~15% in worldwide population and affects not only respiratory systems but also the quality of life, as well as the high social burden. Sinusitis can be a risk factor to other disease such as asthma, sleep disorders, obstructive sleep apnea, stroke and mental health, which can increase the burden of disease. The risk factors for sinusitis are known to be nasal polyps, allergic diseases, smoking, age, occupation, residential environment and income levels. Various dietary factors including fat related to sinusitis were reported. Post-prandial inflammatory reactions of high fat diets and inflammatory effects through increased production of pro-inflammatory mediators of omega-6 fatty acids can cause inflammatory reactions to sinus mucosa tissues. There is an anti-inflammatory effect of omega-3 and its relation to sinusitis has been reported, especially through mechanisms to reduce inflammatory reactions in airway by eicosapentaenoic acid (EPA). However, research lacks with a level of evidence to confirm the relationship between fat intake with sinusitis. There was no related study in Korea so far.

Objectives : The purpose of this study is to examine the association between the fat intake with sinusitis in Korean adults.

Methods : Among adults in the 6, 7th phase (2013~2018) of the National Health and Nutrition Survey, 19,314 (with sinusitis: 1,242, without sinusitis: 18,072) were selected as subjects. Intakes of total fat, saturated fatty acids (SFA), monounsaturated fatty acids (MUFA), polyunsaturated fatty acids (PUFA), omega-3 fatty acids, omega-6 fatty acids were estimated with food intake from 24-hour recall data and food composition table for commonly consumed food among Koreans. The sinusitis was defined as subjects who answered 'Yes' in the health questionnaire asking whether or not have been diagnosed with sinusitis from doctors. The percentages contribution of energy from fat (%E) to the total energy intake were calculated, and divided into three groups as tertile according to %E. To examine the association of fat intake with sinusitis, odds ratio (OR) and 95% confidence intervals (95% CI) were calculated by logistic regression analysis with adjusting sex, age, education level, household income, alcohol consumption, smoking status, body mass index, and physical activity. To examine the effect of general characteristics and lifestyles to association between fat intakes and sinusitis, subjects were stratified by sex, age, smoking status, alcohol consumption and household income for the analysis. All statistical significance levels were based on α=0.05.

Results : The average intakes and %E of total fat, SFA, MUFA, PUFA, and omega-6 fatty acid (P<0.05) were significantly higher in the group with sinusitis than those without sinusitis. There were no significant association between fat intake and sinusitis, but significant associations were found when stratified by alcohol consumption and household income. In those who consume alcohol frequently (≥twice a week), the prevalence of sinusitis in the high tertile group of %E of total fat (T2 vs. T1: OR=1.62, 95% CI=1.08~2.41, T3 vs. T1: OR=1.61, 95% CI=1.05~2.46, P for trend=0.0379), MUFA (T3 vs. T1: OR=1.52, 95% CI=1.01~2.30, P for trend=0.0464), and omega-6 (T2 vs. T1: OR=1.57, 95% CI=1.02~2.40, T3 vs. T1: OR=1.65, 95% CI=1.08~2.52, P for trend=0.0415) were greater than those of lowest tertile group. Among those with middle-high and high household income, the prevalence of sinusitis in the high tertile group of %E of total fat (T3 vs. T1: OR=1.26, 95% CI=1.004~1.58, P for trend=0.0469), omega-6 (T2 vs. T1: OR=1.38, 95% CI=1.10~1.72, T3 vs. T1: OR=1.27, 95% CI=1.01~1.59, P for trend=0.0969) were greater than those of lowest tertile group. There were no significant associations when stratified by sex, age, and smoking status.

Conclusion : Among Korean adult population who consumed alcohol frequently for the past one year, high intakes of total fat, MUFA, and omega-6 increased the prevalence of sinusitis, and those who have middle-high and high household income, high intakes of total fat and omega-6 increased the prevalence of sinusitis.
Language
kor
URI
https://hdl.handle.net/10371/169854

http://dcollection.snu.ac.kr/common/orgView/000000162944
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