Browse

Effects of the School Lunch Program on the Nutrition Intake of School-Age Children and their Adult Height in South Korea
국내 학교급식사업이 아동기의 영양과 성인기의 키에 미치는 영향

Cited 0 time in Web of Science Cited 0 time in Scopus
Authors
유지수
Advisor
홍석철
Issue Date
2020
Publisher
서울대학교 대학원
Keywords
School Lunch ProgramNutritionHealth and Human Capital학교급식사업영양건강과 인적 자본
Description
학위논문 (석사) -- 서울대학교 대학원 : 사회과학대학 경제학부, 2020. 8. 홍석철.
Abstract
This paper examines the impact of the school lunch program of South Korea on the nutrient intakes of children in 1998 and 2001. Using regional variations in the provision of the school lunch program, I find the positive effect of the school lunch program on the total energy intake of school-age children for their lunch. Moreover, the effect persisted over 24 hours for protein, vitamins, and minerals. To evaluate the long-term effect of the school lunch program, I assess how the increased energy and nutrient intakes affect the height of the cohorts who are exposed to school meals in different degrees. The long-term effect on the height is positive and statistically significant for boys who are exposed to the school lunch program during their elementary school period. The expansion of the school lunch program leads to improved nutrition status of children.
본 연구는 1998년과 2001년의 국민건강영양조사 자료를 활용하여 한국의 학교급식사업이 아동들의 영양섭취에 미치는 영향을 살펴보고자 하였다. 학교급식사업이 확대되던 시기에 지역마다 사업 도입 시기에 차이가 있음을 이용해서 단순회귀분석을 하였으며 학교급식이 학생들의 에너지 섭취량에 긍정적인 영향을 주는 것을 보였다. 또한, 늘어난 영양 섭취량은 단백질이나 비타민, 무기질의 24시간 동안의 섭취량도 증가시키는 효과가 있는 것으로 나타났다. 학교급식의 장기적인 효과를 살펴보기 위해서 급식을 통해 증가한 에너지와 영양소 섭취량이 급식에 노출된 세대의 키에 미치는 영향을 분석했다. 한국노동패널 자료를 이용하여 분석한 결과 장기적으로 초등학교 때 급식에 노출된 남성의 키 성장에 통계적으로 유의하게 긍정적인 영향을 준다. 본 연구는 학교급식사업의 확대가 아동의 영양 상태를 개선으로 이어진다는 점에서 의의가 있다.
Language
eng
URI
https://hdl.handle.net/10371/170075

http://dcollection.snu.ac.kr/common/orgView/000000162421
Files in This Item:
Appears in Collections:
College of Social Sciences (사회과학대학)Dept. of Economics (경제학부)Theses (Master's Degree_경제학부)
  • mendeley

Items in S-Space are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

Browse