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원유 쿼터제 효과 분석 : An analysis of the effects of the milk quota system: focusing on the volatility of raw milk, butter and cream production
원유 및 버터·생크림 생산량 변동성을 중심으로

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Authors

허민정

Advisor
김관수
Issue Date
2021-02
Publisher
서울대학교 대학원
Keywords
원유 쿼터제생산량 변동성이분산성Multiplicative hetroscedastic regression 모형동태적 회귀분석Milk quota systemProduction volatilityHeteroscedasticityMultiplicative hetroscedastic regression modelDynamic regression
Description
학위논문 (석사) -- 서울대학교 대학원 : 농업생명과학대학 농경제사회학부(농경제학전공), 2021. 2. 김관수.
Abstract
낙농업에서 유제품 시장의 중요성이 증대되고 있는 가운데 버터 및 생크림은 소비 증가 추세에도 불구하고 생산량 불안정 문제가 자주 발생하고 있다. 이는 원유 생산량과 관련된 잉여원유와 탈지분유 재고의 변동성에서 기인하는 것으로 알려져있다. 따라서 버터 및 생크림 생산 안정화를 위해서는 원유 생산량의 변동성을 완화하는 것이 중요하다. 한편, 원유 수급조절을 목적으로 2002년 10월에 시행된 원유 쿼터제는 주 목적인 수급 안정화와 함께 원유 생산량 안정화에도 기여를 하고 있는 것으로 보인다. 따라서 본 연구에서는 원유 쿼터제의 효과를 원유 생산량 변동성 완화에 초점을 맞추어 살펴보았다. 또한, 원유 생산량 변동성이 버터 및 생크림 생산량 변동성에 어떠한 영향을 미치는지 살펴봄으로써 원유 생산량 변동성 완화와 쿼터제 시행의 중요성에 대해 고찰하였다.
분석은 시차종속변수와 함께 종속변수에 영향을 미치는 다양한 변수를 설명변수로 고려한 동태적 회귀(dynamic regression)분석을 통해 진행하였다. 분석모형은 오차항에 이분산성이 존재하는 것이 확인되어 multiplicative heteroscedastic regression 모형을 사용하여 주요 변수들이 평균과 분산에 미치는 영향을 함께 살펴보았다. 분석은 각 품목별로 진행하였으며, 분석에는 농림축산식품부의 원유 생산 및 유제품 수급통계 자료를 사용하였다.
먼저 원유 모형의 분석결과 쿼터제 시행으로 인해 평균적인 생산량이 감소하였으며, 생산량 변동성 역시 감소하는 것으로 나타났다. 또한, 쿼터제가 시행된 시기에 쿼터량 증가는 생산량과 변동성을 모두 증가시키는 것으로 나타났다. 그 밖에 전기 재고는 생산량을 감소시켜 재고 효과가 존재하는 것이 확인되었다. 버터와 생크림 모형 분석결과 원유 생산 불안정은 버터 생산량 변동성 증가에 영향을 미치며, 생크림 생산량 변동에는 통계적으로 유의미한 영향을 미치지 않는 것으로 나타났다. 그러나 전기 탈지분유와 잉여원유량은 버터의 평균 생산량과 생크림의 평균 생산량 및 변동성에 모두 유의미한 영향을 미치는 것으로 나타나 쿼터제의 적절한 시행으로 인한 탈지분유와 잉여원유 관리의 중요성을 확인하였다.
마지막으로 시뮬레이션 분석을 통해 2020년 12월 결의된 2021년~2022년 쿼터량 감축 시행이 원유 생산량과 변동성에 미치게 될 영향에 대해 살펴보았다. 분석결과 쿼터량 감축으로 인해 원유 생산량과 변동성이 감소하며, 생산량 감소 효과는 시간이 지날수록 커지는 반면, 변동성 감소효과는 미세하게 작아진다는 것을 확인하였다.
With the growing importance of the dairy market in the dairy industry, butter and cream are frequently experiencing problems in production instability despite the growing consumption. This is known to be due to volatility in surplus milk and skim milk powder inventory associated with raw milk production. Therefore, it is important to mitigate the volatility in raw milk production to stabilize butter and cream production. Meanwhile, the milk quota system, which was implemented in October 2002 to control raw milk supply and demand, seems to contribute to stabilizing raw milk production as well as stabilizing supply and demand, which is the main purpose. Therefore, in this study, the effect of the milk quota system was examined with a focus on reducing the variability of raw milk production. In addition, by examining how raw milk production variability affects the variability of butter and cream production, the importance of reducing the volatility of raw milk production and implementing the quota system was examined.
The analysis was conducted through a dynamic regression analysis, which considered the lagged dependent variable and various variables affecting the dependent variable as explanatory variables. Since heteroscedasticity exists in the error term, the analysis model used a multiplicative heteroscedastic regression model to examine the effects of major variables on the mean and variance. Analysis was conducted for each item.
First, the analysis of raw milk model showed that the average production decreased due to the implementation of the quota system, and the production volatility also decreased. In addition, it was confirmed that the effects of stocks exist as lagged stocks reduce prodction and production volatility. As a result of the analysis of the butter and cream model, it was found that raw milk production instability has an effect on the increase in the volatility of butter production, but does not have a statistically significant effect on the volatility in the production of cream.
However, it was found that the amount of skim milk powder and surplus milk had a significant effect on both the average production of butter and the average production and volatility of cream. This confirms the importance of managing skim milk powder and surplus milk through proper implementation of the quota system.
Finally, through simulation analysis, the impact of the 2021-2022 quota reduction decided in December 2020 on raw milk production and volatility was analyzed. As a result of the analysis, it was confirmed that raw milk production and volatility decreased due to the reduction of the quota, and the effect of reducing production increased over time, while the effect of reducing the volatility became slightly smaller.
Language
kor
URI
https://hdl.handle.net/10371/176430

https://dcollection.snu.ac.kr/common/orgView/000000165929
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