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Development of high sensitivity C-reactive protein score and its association with colorectal adenoma
고감도C반응단백 예측모델 개발 및 대장선종과의 연관성

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Authors
김세진
Advisor
이정은
Major
생활과학대학 식품영양학과
Issue Date
2019-02
Publisher
서울대학교 대학원
Description
학위논문 (석사)-- 서울대학교 대학원 : 생활과학대학 식품영양학과, 2019. 2. 이정은.
Abstract
만성염증은 종양의 성장 및 진행에 기여하는 것으로 제안되어 왔다. 메타분석 결과 만성 염증의 지표 역할을 하는 C-반응성 단백질 (C reactive protein, CRP) 의 수치가 증가하면, 대장암 발생률과 대장선종 오즈비가 증가하는 것이 보고되었다. 본 연구에서는 한국 성인을 대상으로 만성염증의 지표인 고감도C반응단백 (high sensitivity C-reactive protein, hsCRP) 의 수치를 예측하는 모델을 개발하고자 하였다. Health Examinee 연구에서 hsCRP 수치 예측모델을 개발하고, 타집단인 대장선종연구에서 모델을 적용하여 예측된 hsCRP 수치와 대장선종과의 연관성을 조사했다. 연구 참여자 (남성 11,665명, 여성 11,665명) 는 무작위로 두 세트로 나누었다: 70%는 모델을 개발하는 training set으로, 30%는 모델을 적용하여 타당도를 확인하는 testing set으로 나뉘었다. 종속변수로 로그 변환된 hsCRP를 두고, 독립변수로 음식, 영양소, 생활습관 관련 요인을 고려하여 단계적 회귀분석을 통해 예측모델을 개발하였다. hsCRP 수치를 예측하는 총 4가지의 버전을 개발하였다: 1) 식품, 2) 식품 및 영양소, 3) 식품 및 생활습관 요인, 4) 식품, 영양소, 생활습관 요인이 고려되었다. Testing set는 예측된 hsCRP 수치의 타당도를 평가하는데 활용되었다. 일반화 선형 모델을 활용하여 예측된 hsCRP 수치에 따른 실제 hsCRP 수치의 상대적 농도를 계산했다. 성별에 따라 CRP 수치와 결정요인이 다를 수 있으므로 남성과 여성을 포함한 집단과 남성과 여성 각각의 집단으로 나누어 모델을 개발하여 타당도와 구성요소를 비교하였다. 이후, 대장선종연구에서 예측된 hsCRP 수치와 대장선종과의 연관성을 검증하였다 (남성 1,056명, 여성 655명). 실제 hsCRP 수치 및 예측된 hsCRP 수치와 대장선종과의 연관성을 확인하기 위해 로지스틱 회귀분석을 사용하여 오즈비 (Odds ratios, ORs) 와 95% 신뢰구간 (Confidence intervals, CIs) 을 계산하였다. 예측된 hsCRP 수치는 남성과 여성에서 모두 실제 hsCRP 수치와 상관관계가 있었다. HEXA 연구에서 예측된 hsCRP 수치가 가장 높은 사분위수 집단의 수치가 가장 낮은 사분위수 집단에 대한 실제 hsCRP 수치의 상대농도는 다음과 같다: 남성에서는 1.65 (95% CI: 1.49, 1.84
p for trend <0.001) 여성에서는 2.02 (95% CI: 1.74, 2.34
p for trend <0.001) 였다. 또한, 실제 hsCRP 수치와 예측된 hsCRP 수치가 증가할수록 남녀 모두 대장선종의 유병률이 증가하였다. 예측된 hsCRP 수치가 가장 높은 사분위수 집단은 수치가 가장 낮은 집단에 비해 대장선종의 유병률이 남성은 1.71배 (95% CI: 1.12, 2.62
p for trend = 0.011) 높았고, 여성은 2.86배 (95% CI: 1.26, 6.49
p for trend = 0.019) 높았다. 잠재적 상호작용 변수에 따라 층화하여 분석한 결과, 50세 미만인 여성이 50세 이상인 여성보다 연관성이 더욱 뚜렷했다. 50세 미만인 여성의 경우, 중위수 이상인 집단이 중위수 미만인 집단에 비해 대장선종의 유병률이 3.74배 (95% CI: 1.77, 7.90) 높았고, 50세 미만인 여성에서는 유의한 연관성이 발견되지 않았으며 (1.09, 95% CI: 0.57, 2.07), 유의한 상호작용 효과가 관찰되었다 (p for interaction = 0.014). 또한, 예측된 hsCRP 수치와 대장선종과의 유의한 연관성은 교육수준이 높거나 폐경 전인 여성에서만 관찰되었다. 또한 양의 연관성은 남성의 경우 원위 결장/직장에서, 여성의 경우 근위 결장에서만 발견되었다. 진행 병기의 경우, 예측된 hsCRP 수치가 중앙값보다 높거나 같은 집단이 낮은 집단에 비해 진행성 대장선종의 유병률이 남성은 1.62배 (95% CI: 1.00, 2.63), 여성은 6.55배 (95% CI: 1.62, 26.37) 로 남녀 모두 진행선종에서 더 높은 연관성이 나타났다. 본 연구에서는 낮은 염증 수치와 연관이 있는 식사 및 생활습관 요인이 대장종양의 질병부담을 낮추는 중요한 전략으로 활용될 수 있다는 점에서 의의가 있다.
Chronic inflammation has been suggested to stimulate tumor growth and progression. A meta-analysis study reported that high levels of C-reactive protein (CRP) were associated with higher prevalence of colorectal adenoma, a precancerous lesion of the colorectal cancer. We aimed to develop models that predicted levels of high-sensitivity C reactive protein (hsCRP), an indicator of chronic inflammation, in the Korean population. We developed the predicted hsCRP scores in the Health Examinees (HEXA) Study and examined the association between the predicted hsCRP score and colorectal adenoma in the separate population, colorectal adenoma study. The study participants (11,665 men and 11,665 women) of the HEXA study were randomly divided into two sets: 70% of the population was used as a training set to develop the predicted hsCRP score and 30% of the population was used as a testing set. We included hsCRP as a dependent variable and foods, nutrients, and other lifestyle factors as independent variables in stepwise regression to derive the prediction model. We developed 4 versions of models that predicted hsCRP levels: 1) foods only
2) foods and nutrients
3) foods and other lifestyles, and 4) foods, nutrients and other lifestyles. The testing set was used to evaluate the validity of the predicted hsCRP score. Generalized linear model was used to calculate the relative concentration of actual hsCRP levels. Also we developed the predicted hsCRP score in men and women separately or combined and compared the components and validities of indices, as CRP levels and factors associated with CRP levels may differ by sex. Then we examined the association between the predicted hsCRP score and colorectal adenoma in the colorectal adenoma study (1,056 men and 655 women). Logistic regression was used to estimate odd ratios (ORs) and 95% confidence intervals (CIs). We found that the predicted hsCRP score was correlated with actual hsCRP levels in both men and women. The relative concentrations of hsCRP levels comparing extreme quartiles of predicted hsCRP score from sex-specific models in the HEXA study were: 1.65 (95% CI: 1.49, 1.84
p for trend <0.001) among men and 2.02 (95% CI: 1.74, 2.34
p for trend <0.001) among women. We found that increasing levels of actual hsCRP and predicted hsCRP score were associated with higher prevalence of colorectal adenoma in both men and women. The ORs of colorectal adenoma among participants in the highest quartile of the predicted hsCRP score compared with the lowest were 1.71 (95% CI: 1.12, 2.62
p for trend = 0.011) among men and 2.86 (95% CI: 1.26, 6.49
p for trend = 0.019) among women. In analyses stratified by potential effect modifiers, the associations were more pronounced among women aged less than 50 years than those aged 50 or greater years
the ORs of colorectal adenoma for comparing equal to and more than median values of the predicted hsCRP score with under the median values were: 3.74 (95% CI: 1.77, 7.90) for women who were under 50 years old and 1.09 (95% CI: 0.57, 2.07) for women who were 50 years or older (p for interaction = 0.014). Significant association between the predicted hsCRP scores and colorectal adenoma were observed only among women with high education levels or premenopausal women. The positive associations were limited to the distal colon/rectum in men, to the proximal colon in women and to the advanced colorectal adenoma in both men (OR: 1.62, 95% CI: 1.00, 2.63) and women (OR: 6.55, 95% CI: 1.62, 26.37). Our study suggests the evidence that diet and lifestyle lowering chronic inflammation may be an important strategy to reduce the burden of colorectal neoplasia.
Language
eng
URI
https://hdl.handle.net/10371/151322
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Appears in Collections:
College of Human Ecology (생활과학대학)Dept. of Food and Nutrition (식품영양학과)Theses (Master's Degree_식품영양학과)
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