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Characteristics of inulin-based synbiotic powders and granules encapsulating Lactobacillus rhamnosus GG
Lactobacillus rhamnosus GG가 포집된 이눌린 신바이오틱 파우더와 과립의 특성

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Authors
권기철
Advisor
정동화
Issue Date
2020
Publisher
서울대학교 대학원
Keywords
High shear wet granulationSpray dryingInulinSynbioticLactobacillus rhamnosus GG
Description
학위논문 (석사) -- 서울대학교 대학원 : 국제농업기술대학원 국제농업기술학과, 2020. 8. 정동화.
Abstract
Interest in probiotics products is growing in that have many health benefits. Spray drying is widely used in that powder with low moisture content can be produced through a fast and easy process. Potential synbiotic products can be obtained through adding prebiotics as drying carrier used to increase drying efficiency. However, powders with small particle size by spray drying have disadvantages such as poor flowability, reconstitution properties, and storage stability in powder handling. Overcoming above-mentioned disadvantages through by high shear wet granulation has benefits such as easy to control process, fast process, and high recovery rate. The objective of this research is to enhance flowability, reconstitution properties, and storage stability through high shear wet granulation of inulin-based synbiotic powder. The powders with inulin or maltodextrin encapsulating LGG were obtained by spray drying. The three types of granules with different particle size fraction were obtained by high shear wet granulation of spray-dried synbiotic powder with adding inulin (50%, w/w) as a filler. The flowability and reconstitution properties (sinkability and dispersibility) of granules were enhanced by high shear wet granulation of spray-dried synbiotic powder. The solubility of granules was decreased due to inulin with relatively lower solubility. Granules with decreased contact angle meaning wettability of particle surface and increased critical water activity was observed. Based on these results, the high shear wet granulation enhancing flowability, reconstitution properties, and storage stability of granules were observed.
프로바이오틱스 제품에 대한 관심은 많은 건강한 기능을 가지고 있다는 점에서 커지고 있다. 분무건조는 낮은 수분을 갖는 분말을 빠르고 간편한 공정을 통해 생산할 수 있다는 점에서 많은 이용이 되고 있다. 건조 효율을 높이기 위해 사용되는 건조 보조제로 프리바이오틱스를 이용하게 된다면, 잠재적인 신바이오틱스 제품을 얻을 수 있다. 하지만, 작은 크기의 분말 입자는 흐름성, 재수화 특성, 저장 안정성이 불리하다. 높은 전단 혼합기는 간편한 조작, 빠른 공정, 높은 회수율을 갖는다는 점을 가지고 있는데, 작은 입자의 분말을 과립화하여 앞서 설명한 단점들을 극복할 수 있다. 본 연구에서는 신바이오틱스 분말을 높은 전단 혼합기를 통하여 흐름성, 재수화 특성, 저장 안정성을 향상시키는 것이 목적이다. 건조 보조제로써 이눌린과 말토덱스트린을 이용하여 LGG를 포집시킨 분말을 분무 건조를 통하여 얻었다. 높은 전단 혼합기를 이용하여 이눌린이 첨가된 분말을 11% (w/w)의 수분 첨가와 보충제로서의 이눌린의 50% (w/w)를 추가하여 총 3종의 과립을 얻었다. 과립화를 통하여 분말 흐름성의 향상을 확인했고, 재수화 특성의 가라앉음성과 분산성의 향상을 확인했다. 과립의 용해성은 감소하였는데, 이는 이눌린의 용해성의 영향을 받음을 확인했다. 과립화의 접촉각 감소를 확인했고, 등온 흡습 곡선과 유리 전이 온도를 통하여 절대적 수분 활성도의 향상을 확인했다. 이러한 결과를 바탕으로 높은 전단 혼합기를 통해 얻어진 신바이오틱스 분말의 과립은 흐름성, 재수화 특성, 저장 안정성이 향상됨을 확인했다.
Language
eng
URI
https://hdl.handle.net/10371/169491

http://dcollection.snu.ac.kr/common/orgView/000000162830
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Graduate School of International Agricultural Technology (국제농업기술대학원)Dept. of International Agricultural Technology (국제농업기술학과)Theses (Master's Degree_국제농업기술학과)
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