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Associations between dietary patterns with obesity and weight change in Chinese adults : 중국 성인의 식이 패턴과 비만 및 체중 변화의 연관성 연구: 중국건강영양조사(CHNS)
China Health and Nutrition Survey (CHNS)

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Authors

진양

Advisor
이정은
Issue Date
2021
Publisher
서울대학교 대학원
Keywords
식사패턴비만체중 변화중국건강영양조사코호트Dietary patternObesityWeight changeChina
Description
학위논문(석사) -- 서울대학교대학원 : 생활과학대학 식품영양학과, 2021.8. 이정은.
Abstract
중국의 성인 비만율 (BMI > 27.5 kg/m2)은 1993년 4.2%에서 2015년 15.7%로 증가하였고, 이러한 비만율의 증가는 중국 및 전세계의 건강을 위협하는 요소로 부각되고 있다. 중국의 비만율이 증가하는 주요한 원인으로 중국인들의 식생활 변화를 생각할 수 있으나, 비만 위험과 관련한 식이 요인에 대한 중국 연구가 부족한 상황이다. 식이 패턴 분석은 영양소나 음식을 복합적으로 섭취하는 식이의 특성을 반영할 수 있기 때문에 영양역학 분야에서 널리 활용되고 있다. 하지만 중국에서 비만위험에 영향을 미치는 식이 패턴에 대한 코호트 연구는 아직 부족하다. 따라서 본 연구에서는 중국 코호트 연구 데이터를 사용해서 비만 (BMI ≥ 25 kg/m2)의 위험과 체중변화와 관련된 식이 패턴을 조사하고자 했다. 본 연구는 1997-2015년 중국건강영양조사 (China Health and Nutrition Survey, CHNS)에 참여한 18세 이상 65세 이하의 중국 성인 6,677명을 대상으로 분석을 진행하였다. 요인분석(factor analysis)을 사용하여 서양 식이 패턴 (Westernized dietary pattern), 중국전통 식이 패턴 (traditional Chinese dietary pattern), 고전분 식물성 식이 패턴 (high-starch plant-based dietary pattern)을 추출하였다. 식이 패턴과 비만과의 연관성을 분석하기 위해 Cox 비례위험 모델(Cox proportional hazards model)을 이용하여 상대위험도 (relative risk, RR)와 95% 신뢰구간(confidence intervals, CI)을 산출하였다. 식이 패턴과 체중 변화 사이의 연관성을 살펴보기 위해 일반화 선형 모델(generalized linear model)을 이용하여 식이 패턴 점수에 따른 체중 변화의 최소 제곱 평균(least square means)과 95% 신뢰구간을 산출하였다. 서양 식이 패턴 점수가 높을수록 비만 위험 및 체중 증가 정도가 증가하였다. 다변량 모델에서 서양 식이 패턴 점수의 제5오분위에 속한 집단은 제1오분위 집단에 비해 비만 발생 위험이 1.57배 높았다 (1.26-1.95; P for trend <0.001). 서양 식이 패턴 점수의 제5오분위와 제1오분위에서 체중 증가의 최소 제곱 평균 (95%CI)은 1.73 (0.98-2.47)과 1.13 (0.39-1.87; P for trend =0.036) kg/5 year이었다. 반면에 중국전통 식이 패턴 점수가 높을수록 비만의 위험이 감소하는 경향성이 나타났다. 제1오분위 대비 제2~5오분위에서 비만의 상대위험도(95%CI)는 각각 0.78 (0.66-0.92), 0.83 (0.69-0.98), 0.80 (0.66-0.96), 0.84 (0.70-1.01)이었다 (P for trend = 0.045). 고전분 식물성 식이 패턴은 비만 및 체중 변화와 유의한 연관성을 보이지 않았다. 거주지역에 따라 서양 식이 패턴과 체중 증가와의 연관성을 살펴보았을 때, 중국 남부 지방 거주자는 북부 지역 거주자에 비하여 체중 증가와의 연관성이 더 뚜렷하게 관찰되었다. 요약하면, 서양 식이 패턴을 따를수록 체중 증가 정도와 비만 위험이 증가하였다. 특히 경제 성장이 빠은 남부 지방에서 체중 증가와의 연관성이 더 뚜렷하게 관찰되었다. 본 연구 결과는 중국의 지역적 위치를 고려한 체중관리 식이지침을 개발하는 데 근거 자료로 쓸 수 있을 것으로 기대한다.
Obesity has become a major challenge to population health in China. The prevalence of body mass index (BMI) ≥ 27.5 kg/m2 has dramatically increased from 4.2% in 1993 to 15.7% in 2015 among the Chinese population aged above 18 years. The modification of diet in lifestyle may play a role in the development of obesity in China, but factors associated with obesity risk should be further explored. Although dietary pattern analysis has drawn attention because it reflects individuals actual dietary habit of nutrients or foods in combination, only a few prior cohort studies have explored a relationship between dietary patterns and chronic disease risk among Chinese adults. Therefore, we aimed to examine dietary patterns in relation to the risk of obesity (BMI ≥ 25 kg/m2) and weight change in a Chinese cohort study. We analyzed data from 6,677 adults aged 18-65 years in the China Health and Nutrition Survey 1997-2015, an ongoing open-cohort study. Westernized dietary pattern, traditional Chinese dietary pattern and high-starch plant-based dietary pattern were identified by principal components analysis. We used Cox proportional hazards models for relative risk (RR)s and 95% confidence interval (CI)s and generalized linear model for least-squares means (LS-means) and 95%CIs. High adherence to the Westernized dietary pattern was associated with increased risks of obesity and weight gain. Comparing top with bottom quintiles, RR (95%CI) for obesity (BMI ≥ 25 kg/m2) was 1.57 (1.26-1.95; P for trend <0.001). LS means of weight change (kg/5-year) were 1.73 (0.98-2.47) and 1.13 (0.39-1.87; P for trend = 0.036) in the top and bottom quintiles, respectively. However, there was a suggestion of inverse association between the traditional Chinese dietary pattern and obesity; RRs (95%CI) compared to the bottom quintile were 0.78 (0.66-0.92) for the 2nd quintile, 0.83 (0.69-0.98) for the 3rd quintile, 0.80 (0.66-0.96) for the 4th quintile, and 0.84 (0.70-1.01) for top quintile (P for trend = 0.045). No significant association for high-starch plant-based dietary patterns were observed. The association between the Westernized dietary pattern and weight gain was stronger in participants in the Southern region, than who lived in the Northern area. In summary, the Westernized dietary pattern was associated with increased risk of obesity and weight gain. We also suggest the evidence that dietary weight management strategies may be effective when implemented in a region-specific way.
Language
kor
URI
https://hdl.handle.net/10371/177454

https://dcollection.snu.ac.kr/common/orgView/000000167644
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