Publications

Detailed Information

Optimal Price and Wage in a Food Delivery Platform with Multiple Types of Customers and Couriers : 다유형의 고객과 배달원이 존재하는 음식배달 플랫폼에서의 최적 가격과 임금에 대한 연구

DC Field Value Language
dc.contributor.advisor박건수-
dc.contributor.author서유석-
dc.date.accessioned2023-06-29T01:52:20Z-
dc.date.available2023-06-29T01:52:20Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.other000000174678-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10371/193136-
dc.identifier.urihttps://dcollection.snu.ac.kr/common/orgView/000000174678ko_KR
dc.description학위논문(석사) -- 서울대학교대학원 : 공과대학 산업공학과, 2023. 2. 박건수.-
dc.description.abstractThis study developed a food delivery platform comprising multiple types of customers and couriers to derive optimal service price and wage per service and achieve profit maximization. The developed platform faced price- and time-sensitive customers with heterogeneous delivery distances and earning-sensitive couriers with heterogeneous transportation modes. Furthermore, we formulated the model using multi-class multi-pool system and incorporated multiple types and differing service times upon class-pool set. To solve this complex problem, we proposed an approximation algorithm to derive optimal values. Finally, extensive numerical experiments were conducted, and practical managerial insights were driven.-
dc.description.abstract본 논문에서는 여러 유형의 고객과 배송업체가 있는 음식 배달 플랫폼을 고려한다. 플랫폼의 목표는 이익 극대화를 달성하기 위해 최적 서비스 가격과 서비스 당 임금을 도출하는 것이다. 그러나 플랫폼은 다양한 배송 거리와 서로 다른 서비스의 가치 평가 를 가진 가격과 시간에 민감한 고객과 다양한 운송수단과 서로 다른 기회 비용을 가진 수익에 민감한 배달원에 직면해 있다. 본 논문에서는 multi-class multi-pool 시스템을 사용하여 모델링을 진행하여 고객-배달원 조합에 따라 달라지는 서비스 시간을 모델에 적용하였다. 이 복잡한 문제를 해결하기 위해 최적해를 도출하기 위한 근사 알고리즘을 제안한다. 광범위한 수치 실험이 실시되었고 이를 통해 실질적인 경영적 통찰이 도출되었다.-
dc.description.tableofcontentsChapter 1 Introduction 1
1.1 Problem Description 1
1.2 Research Motivation and Contribution 5
1.3 Organization of the Thesis 6
Chapter 2 Literature Review 7
2.1 On-demand Platforms 7
2.2 Multiple Types of Customers and Service Providers 8
Chapter 3 Problem 10
3.1 Problem Definition 10
3.1.1 Realized Customer Demand λi and Price pi 13
3.1.2 Realized Customer Average Waiting Time Wi 13
3.1.3 Realized Courier Supply kj and Wage wj 15
3.2 Problem Formulation 16
Chapter 4 Model : Two-class Two-pool system 19
4.1 Mean service time and Expected waiting time 19
4.2 Model Formulation 20
4.3 Approximation Scheme 22
4.4 Approximation Algorithm 25
4.5 Scalability 26
Chapter 5 Numerical Experiments 28
5.1 Two-class Two-pool 28
5.2 Real Data Implementation 34
Chapter 6 Conclusion 38
6.1 Summary 38
6.2 Future Direction 38
Bibliography 40
국문초록 43
감사의 글 44
-
dc.format.extentv, 44-
dc.language.isoeng-
dc.publisher서울대학교 대학원-
dc.subjectfood delivery services-
dc.subjectendogenous supply and demand-
dc.subjectmulti-class multi-pool systems-
dc.subjectqueuing models-
dc.subjectconvex programming-
dc.subject.ddc670.42-
dc.titleOptimal Price and Wage in a Food Delivery Platform with Multiple Types of Customers and Couriers-
dc.title.alternative다유형의 고객과 배달원이 존재하는 음식배달 플랫폼에서의 최적 가격과 임금에 대한 연구-
dc.typeThesis-
dc.typeDissertation-
dc.contributor.AlternativeAuthorYooseok Seo-
dc.contributor.department공과대학 산업공학과-
dc.description.degree석사-
dc.date.awarded2023-02-
dc.identifier.uciI804:11032-000000174678-
dc.identifier.holdings000000000049▲000000000056▲000000174678▲-
Appears in Collections:
Files in This Item:

Altmetrics

Item View & Download Count

  • mendeley

Items in S-Space are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

Share