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FOP 영양라벨링 적용 상품에 대한 소비자 구매 행동 연구 : Consumers' Purchasing Behavior Toward FOP Nutrition Labelling Applicate Products

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Authors

박병철

Advisor
문정훈
Issue Date
2023
Publisher
서울대학교 대학원
Keywords
영양스코어링푸드라벨링FOP소비자 행동이중차분법(DID)
Description
학위논문(석사) -- 서울대학교대학원 : 농업생명과학대학 푸드테크학과, 2023. 8. 문정훈.
Abstract
최근 들어 비만 및 당뇨병, 심장병 등 만성적인 질병 인구의 증가로 안전하고 건강한 식품에 대한 소비자의 요구가 늘어나고 있다. 하지만 소비자들은 현재의 식품 표기 방법 원재료 영양성분 만으로는 수 많은 상품 중에서 건강하고 안전한 상품에 대한 선택이 쉽지 않은 실정이다.

이에 미국 EU, 호주 등 선진국을 중심으로 뉴트리스코어 (Nutri-Score), HSR (Health Star Rating), 가이딩스타 (Guiding Stars) 등 다양한 종류의 영양 스코어링 지표를 개발 하여 소비자에게 건강한 상품 구매를 장려하고 있다.
이러한 배경하에 , 본 연구에서는 해외 영양스코어링 지표에 대한 현황 및 특징을 살펴 보고 해당 지표가 소비자의 구매행동에 미치는 영향과 관련된 국내외 선행 문헌 연구를 진행하였다. 또한 국내 최초로 대형 소매업체가 자체 개발한 영양스코어링 지표를 활용하여 이것이 소비자의 구매 행동에 어떠한 영향을 주는지 실제 판매 데이터를 기반으로 하여 실증 분석을 진행하였다.

이 연구는 정책 및 사업과 효과 간의 인과관계를 규명하는 데 유용한 방법으로 활용되고 있는 이중차분법 (Difference in Differences, DID) 을 적용하여 영양 스코어링의 적용 전후 효과를 분석 하였다. 연구결과 소비자 구매 행동 및 매출 증가 에 있어 영양스코어링 지표는 소비자의 구매행동에 유의미한 영향을 미치는 것으로 나타났으며 이는 영양 스코어링 지표가 소비자가 더 건강한 제품을 구매하도록 장려하는데 중요한 역할을 할 수 있음을 시사한다.
In recent years, there has been a surge in consumer demand for safe and healthy food products, driven by the rising prevalence of chronic diseases such as obesity, diabetes, and heart disease. However, consumers often struggle to identify healthy and safe products among the wide array of choices, relying solely on the current food labeling method that provides information on raw materials and nutritional components.

In response to this challenge, developed countries such as the United States, European Union, and Australia have introduced various nutrition scoring indicators, including Nutri-Score, HSR (Health Star Rating), and Guiding Stars aiming to encourage consumers to make healthier product choices.
Recognizing this international trend, this study investigates the current status and characteristics of nutrition
scoring indicators abroad, and conducts a comprehensive review of relevant domestic and foreign literature to examine the impact of these indicators on consumer purchasing behavior.

To contribute unique insights to the field, this study performs an empirical analysis based on real sales data, utilizing a nutrition scoring index developed in house by a major vendor.
The Difference in Differences (DID) method is employed to assess the effects of nutrition scoring, a widely recognized approach for identifying causal relationships between policies/programs and their outcomes.
The findings of this study reveal that nutrition scoring indicators have a significant and positive effect on consumer purchasing behavior, indicating their potential in promoting the selection of healthier
products. This study provides valuable evidence supporting the role of nutrition scoring indicators in empowering consumers to make informed choices for their health and well being.
Language
kor
URI
https://hdl.handle.net/10371/196152

https://dcollection.snu.ac.kr/common/orgView/000000178790
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