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집단심층면접을 통한 북한이주여성들의 식생활 문화 관련 신념 및 태도 변화 연구 : Changes in beliefs and attitudes toward dietary culture: A focused group interview with North Korean immigrant women

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Authors

전주람; 신윤정

Issue Date
2021-06
Publisher
서울대학교 통일평화연구원
Citation
통일과 평화, Vol.13 No.1, pp.257-291
Abstract
이 연구는 북한이주여성들의 식생활 문화 관련 신념 및 태도 변화에 관해 집단심층면접 연구방법론을 활용하여 생생한 참여자들의 목소리를 듣고, 그 내용과 의미에 관해 살펴보았다. 이를 위해 북한이주여성 4명을 대상으로 집단심층면담을 진행하고 분석하였다. 그 결과, 첫 번째로 참여자들은 북한사회 거주 당시와는 달리 방송매체 등을 통해 식품에 포함된 영양성분 관련한 지식을 습득하고 이러한 정보를 토대로 음식을 구매 및 섭취하며, 영양과 자신의 건강상태를 유심히 살펴나가는 점이 변화된 부분이라 보고하였다. 두 번째로 북한사회 거주 당시와 비교해볼 때, 음식을 위생적으로 조리하고 섭취하는 데 더 주의를 기울이는 경향이 있었다. 세 번째로, 참여자들은 계절과 무관하게 자신의 욕구에 적합하게 식재료를 구매할 수 있다는 환경에 만족하면서도, 조리방식에 있어서는 반조리 식품구입이나 외식을 하기보다 여전히 가내에서 직접 조리하는 방식을 고수하였다. 마지막으로 참여자들은 더치페이와 혼밥문화 등 북한 사회에서는 경험해보지 못한 새로운 식문화 관련 규범 및 생활 양식들을 서서히 받아들이고 있었다. 이를 통해 연구결과에 대한 논의와 시사점을 제시하였다.

The purpose of current study is to explore the change of North Korean female defectors beliefs and attitudes in dietary lifestyle and food culture by using focus group interview(FGI) method designs. To this end, in-depth group interview was conducted with four North Korean women. The results show that, first, the participants reported deculturation process, such as avoiding livestock slaughter that is rarely done in ordinary households in the South Korean dietary culture, and partly accepted new South Korean culture through neoculturation process, such as checking the nutrients contained in food and taking nutritional supplements. Second, the participants paid more attention to hygiene in the process of managing ingredients and preparing food, and also showed a change in the cleaning method of ingredients. Third, participants expressed satisfaction with the environment where they could buy any kinds of ingredients they wanted to eat anytime regardless of season. When it comes to cooking style, however, they still adhere to traditional home-cooking methods for themselves. Lastly, the participants were assimilated by experiencing new food cultures that they had not experienced in North Korean society, such as splitting the bill (Dutch pay) and eating alone culture. Limitations and implications of the study are also discussed with future research agenda.
ISSN
2092-500X
URI
https://hdl.handle.net/10371/197736
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