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김치 유산균을 활용한 신제품 연구개발 및 공정 적용 : New Product Development Utilizing Kimchi Lactobacillus and Adaptation to Manufacturing Process

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Authors

조은영

Advisor
이기원
Issue Date
2023
Publisher
서울대학교 대학원
Keywords
맥주 개발유산균발효균주Sour BeerKettle Souring Method공정 적용이화학 분석
Description
학위논문(석사) -- 서울대학교대학원 : 농업생명과학대학 푸드테크학과, 2023. 8. 이기원.
Abstract
In the global market, there has not been a beer brand that represents Korea. As K-Food is becoming more famous and being more acknowledged in the global market, there must be a K-beer since Food is always being paired with beer or wine in trendy food service industry. There are many well-known global beer brands in the global market already, so we need to develop a beer with distinct Korean characteristic to be differentiated from them.
Thus, we decided to utilize Kimchi Lactobacillus to develop sour beer recipe and produce this type of beer without any quality issues raised in the current production line.
Through this research, it is proved that Kimchi Lactobacillus can be used to brew sour beer and that mass production of Sour Beer is possible without any quality issues. It is now possible to launch K-Beer in the global market with distinctive Korean character.
글로벌 시장에서 대한민국을 대표하는 맥주 브랜드는 아직 부재하다. K-Food가 나날이 발전하고 세계적으로 전파되고 있는 상황에서 더더욱 대한민국을 대표하는 맥주가 절실히 필요하다. 이미 세계적인 글로벌 맥주 브랜드들이 많기 때문에 대한민국 맥주의 차별성과 특별함을 나타내는 맥주가 필요하다고 판단되어 대한민국을 대표하는 식품인 김치로부터 유래한 유산균을 활용하여 Sour Beer를 개발하고 일반 공정에 품질영향 없이 적용하여 생산·공급해보고자 이 연구를 시작하였다.
이번 연구를 통해 공정적으로 어려운 Sour Beer의 대량 생산이 가능해짐을 확인하였고, Sour Beer에 일반적으로 사용되는 Lactobacillus가 아닌 대한민국 전통 음식인 김치 유산균으로도 Sour Beer 제조가 충분히 가능한 점을 확인하였다. 소비자들의 다양성에 대한 니즈에 맞는 제품 다변화가 기능해졌으며, 글로벌 시장에서 대한민국만의 차별점을 내세울 수 있는 맥주 출시가 기능해졌다.
Language
kor
URI
https://hdl.handle.net/10371/196155

https://dcollection.snu.ac.kr/common/orgView/000000179487
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